Logo Elim Instituut

5 manier om minder stress te hebben

Kerstmis

Deel dit Bericht

Kerstmis, rond deze tijd van het jaar is er een voelbare spanning in de lucht. School is rond Kerstmis even klaar en velen van ons hebben wat vrije dagen ingepland.

Een sfeervolle tijd staat ons te wachten, terwijl er toch ook minder leuke kanten aan deze periode van het jaar zitten. Bijvoorbeeld je weg vinden tussen de verwachtingen van anderen en de verplichtingen met Kerstmis, gebrek aan tijd, buitensporige uitgaven en de familie dynamiek.

Deze factoren kunnen een gevoel van stress veroorzaken en hierdoor kun je overweldigd worden waardoor je alles voor je uit schuift. Als je enigszins op mij lijkt, ben jij misschien ook zo’n type die bijvoorbeeld de kerstinkopen ook pas op de laatste dag doet wat ook weer extra stress veroorzaakt.

Kerstmis stress is ongezond

Onderzoek toont aan dat stress voor niemand goed is. Het is een waargenomen bedreiging die onze stemming, gedrag, gedachten en gevoelens beïnvloedt en kan leiden tot ernstige gezondheidskwesties. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat statistieken hebben aangetoond dat er gedurende de kerstperiode een toename is aan hartproblemen. In deze periode wordt vaak ook meer gedronken en ongezonder gegeten en dat werkt er zeker aan mee.

Maar we hebben vijf praktische tips om weer wat meer te kunnen genieten van deze feestelijke dagen waardoor er ook weer mooie en gelukkige herinneringen tijdens Kerstmis gemaakt kunnen worden.

1 – Kerstmis het budget

Veel van ons hebben regelmatig stress over geld. De kosten van het levensonderhoud zijn drastisch toegenomen en de lonen zijn niet echt veel hoger geworden. Cadeautjes kopen voor Kerstmis, reisjes maken en leuke dingen doen met de feestdagen drukken aardig op het budget. Tenzij je denkt een leuke kerstbonus te krijgen van je baas (diegene waar je niet verliefd op bent tijdens de kerstparty), dan moet je de geplande uitgaven beperken en vasthouden aan een bepaald budget.

Een leuke manier om binnen het kerstbudget te blijven is met het geheime kerstcadeau van de kerstman. Wij doen dit ook altijd op het werk als we elkaar kerstcadeautjes geven, dus waarom ook niet met de familie? Je kiest vooraf een vast maximaal bedrag, bijvoorbeeld 25 euro en maakt dan lootjes waarop iedereen zijn naam staat.

De organisator trekt de namen en wijst hiermee aan iedereen een geheime kerstman toe. Iedereen schrijft op een lijst de wensen voor de te ontvangen cadeaus en iedereen krijgt ook een kopie van die lijst toegestuurd. Of de organisator houdt de hoofdlijst en stuurt iedereen de informatie die ze nodig hebben. Niemand weet zo weet zijn of haar geheime kerstman is en je kunt ze eventueel later laten raden wie het was. Zo blijft de aanschaf van de kerstcadeaus voor iedereen binnen het afgesproken budget.

Als je op reis gaat tijdens deze dagen, heb je de accommodatie waarschijnlijk al vooraf betaald. Toch is het niet verstandig om tijdens deze dagen nog veel dieper de schulden in te gaan. Plan vooraf een bedrag wat je uit wilt geven met een dagelijks limiet en houd jezelf daar ook aan. Het beste is om in zo’n situatie contant geld te gebruiken en de creditcards thuis of in de kluis te laten.

Vermijd aanbiedingen en voorkom spontane uitgaven. Bedenk vooraf of je het product echt nodig hebt of is het een impulsaankoop? Als je kleding wilt kopen hou je dan vast aan de 5-seconden regel. Als je er niet binnen vijf seconden helemaal verliefd op was, loop dan gewoon door en koop het niet. Iemand anders zijn mening telt hier niet.

Erken hoe je omgaat met financiële stress. Als het leidt tot gedragsveranderingen zoals te veel eten, drinken, roken of gokken kan dit alleen maar meer stress veroorzaken. Ook met partners en familieleden. Zoek vooraf hulp als je jezelf bewust bent van deze patronen en dit al eerder hebt gehad.

2 – Kerstmis wees voorbereid op het onverwachte

Als je tijdens de feestdagen met dierbaren bent, is dat eigenlijk nog mooier dan het geven of krijgen van cadeaus. We hebben allemaal een visie op de perfecte kerstdag of kerstvakantie, maar we zijn vaak niet voorbereid als iets niet volgens plan verloopt. Laat het maken van liefdevolle herinneringen altijd de hoofdrol spelen, probeer drama’s altijd te vermijden. ‘Go with the flow’ is hier een goede instelling en probeer flexibel te zijn.

Als je weet dat ome Henk weer zwaar irritant zal zijn, probeer een beetje uit zijn buurt te blijven of probeer er niet op te letten. Als je helemaal vast zit in het verkeer op weg naar een feestelijk evenement en je hebt geen leger tank voorhanden of als je een vlek ontdekt op je favoriete jurk die je wilt dragen, observeer jezelf terwijl je geïrriteerd raakt en vraag jezelf af of het echt de moeite waard is om hier negatieve energie aan te verspillen? Probeer jezelf te resetten.

Stop en haal adem en kom terug in het heden. Dagelijkse meditaties of ontspanningsoefeningen komen in dergelijke situaties vaak goed van pas.

3 – Kerstmis hou de kinderen bezig

Doe leuke dingen, maar probeer niet alle liefde voor je kinderen en gemiste quality time met de kinderen in één keer in te halen tijdens Kerstmis. Vraag je kinderen om een lijst te maken van cadeautjes die ze graag zouden willen en maak dan een realistische keuze. Wat valt binnen het budget en wat is verstandig?

Maak tijd voor elkaar door alle schermen op zwart te zetten, ga even digitaal vasten. Breng tijd met elkaar door om leuke en creatieve dingen te doen. Maak bijvoorbeeld met elkaar een strandwandeling, bak een taart, vertel verhalen, speel gewoon weer eens een ‘ouderwets’ bordspel, maak tekeningen of ga schilderen, klim in een boom, maak een tent van doeken in de woonkamer, zing een lied of verzin een grappig dansje.

4 – Kerstmis maak tijd voor jezelf

Focus jezelf op het opladen van je batterijen. Neem een massage, ga een boek lezen, luister naar muziek wat je een goed gevoel en energie geeft en je blij maakt. Maak een wandeling door de natuur of door een mooi park. Onderzoeken tonen aan dat fysieke inspanning de neuronen in de hersenen stimuleren, je stemming stabiliseren en het helpt je ook nog om beter te slapen.

Wat ook heerlijk is, is om je huis in een soort spa te veranderen met een hele overvloed aan organische huidverzorgingsproducten die tot aan de rand gevuld zijn met essentiële oliën die de stress verminderen en die zowel het lichaam als de ziel zullen kalmeren.

5 – Kerstmis lachen is gezond

Een lach die diep uit je binnenste komt, maar ook giechelen helpt om je stemming te verbeteren en activeert de T-cellen die je immuniteit verhogen. Studies hebben aangetoond dat een goede lachsessie de eetlust stimuleert en ook de behoefte aan lichaamsbeweging.

Het niveau van leptine neemt af, terwijl de hoeveelheid ghreline toeneemt. Het stimuleert het hart, de longen en de spieren, het verhoogt de circulatie en het helpt bij het vrijgeven van endorfine en bij het ontspannen.

Denk aan grappige situaties, bijvoorbeeld in hele rare outfit een fotoshoot doen of je vader die een grappige mop vertelt. Of denk aan je favoriete programma waarbij je altijd zo ontzettend moet lachen. Ik adviseer ook echt om lachoefeningen te doen. Ik vind het altijd erg leuk om dit in een gezelschap met vrienden te doen.

Je begint met lachen en ook al klinkt het hartstikke nep, gewoon door blijven gaan. Het werkt echt aanstekelijk want voordat je het weet gaan je vrienden mee lachen. Ze hebben geen idee waarom je lacht, waardoor het nog veel grappiger wordt. Ik hou er ook van om dit te doen op openbare plekken. Nee, dat is echt geen grap. Het is me weleens gelukt om een hele bus met mensen aan het lachen te krijgen. Ha, ha, ha en hi, hi, hi en om in de stijl van Kerstmis te blijven: ho, ho, ho…

Ontzettend bedankt en fijne feestdagen

Ik dank jullie allen voor dit prachtige jaar. Blijf organische en ‘cruelty free’ (niet op dieren getest) huidverzorgingsproducten kopen. Het is het mooiste cadeau dat je aan jezelf, je dierbaren, maar ook aan onze planeet kunt geven. Ik wens jullie allemaal een hele fijne Kerstmis, gevuld met alle liefde en geluk die je verdient. En als je nog niet al je kerstcadeautjes binnen hebt, ga naar de webshop voor het kopen van een cadeaubon of een van de cadeau ideeën. Wij zorgen voor de verpakking en versturen het vandaag nog.

Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl