Logo Elim Instituut

Parfum giftige stoffen in cosmetica – les 2

Huidverjonging, Huidverjonging, Acne, Roscea, Schoonheidssalon, Schoonheidsspecialist, Huidspecialist, Elim Instituut, Alblasserdam, Rotterdam. Dermapen, Microdermabraise, Mukti Organics, Image Skincare

Deel dit Bericht

Parfum, of het nu voor Moederdag is, een verrassing voor onze verjaardag of een andere gelegenheid, we worden er altijd blij van om onze favoriete parfum cadeau te krijgen. Waarschijnlijk vindt iedereen het lekker om een geurtje te krijgen.

Toch zullen de meeste van ons zich wel twee keer bedenken om een lekker geurtje op hun verlanglijstje te zetten, als ze vleugje van dit artikel meekrijgen. Als je de post helemaal leest, wil je misschien helemaal geen parfum meer en gebruik je ook liever parfumvrije cosmetica.

Hoe betrouwbaar is onze reukzin?

Een van de functies van onze reukzin is om ons te waarschuwen voor dreigend gevaar. De mensen die allergisch zijn voor geuren zijn hier de bofkonten, bij hen lijkt er al een systeem te zijn ingebouwd die de alarmbellen al laat rinkelen. Onze reactie op het ruiken van geuren is snel. Onze neus is namelijk zo gevoelig, dat wanneer er maar een paar kleine moleculen onze bloedsomloop bereiken er in een fractie van een seconde chemische geur signalen worden verzonden naar onze hersenen.

Het is ook geen toeval dat als we zwanger zijn onze reuk zintuigen worden aangescherpt of dat mensen die zich niet lekker voelen een overgevoeligheid voor geur hebben. Reacties op geuren kunnen variëren van hoofdpijn tot migraine, duizeligheid, misselijkheid, braken, geïrriteerde luchtwegen of ademhalingsmoeilijkheden. Geen wonder dat mensen met deze klachten vinden dat je stinkt.

Parfum de geschiedenis

Eeuwen geleden werden geurtjes eigenlijk alleen bij de royalty’s en in de hogere lagen van de bevolking gebruikt. Met de parfum probeerden zij de geuren van hun ongewassen lichamen en kleding te maskeren. Vandaag de dag hebben luchtjes nog steeds iets geheimzinnigs en intrigerends.

We hopen allemaal verleidelijk te ruiken op een unieke manier, zeker ook voor het andere geslacht. Onze obsessie met geuren is in de loop der jaren uitgegroeid tot een multi-miljard-dollar-industrie. Helaas ziet het er naar uit dat deze verdiensten over de ruggen gaat van de gezondheid van de eindgebruiker en zijn omgeving. Ze betalen hiervoor een enorme en onzichtbare prijs.

Parfum de geurtjes van vandaag de dag

De geuren van vandaag de dag zijn ver verwijderd van hun oorsprong. Tegenwoordig is ‘geur’ eigenlijk een vies woord. Toch zijn geurtjes overal en niet alleen in de vorm van een lekker luchtje of de geurstoffen cosmetica.

Geuren zijn stiekeme kleine moleculen die je overal tegenkomt, in je ondergoed, bij de vuilnisbak of uit de uitlaat van een auto. Maar ook in shampoo, wasmiddelen, bad- of doucheproducten, bodylotion, zeep, kaarsen, luchtverfrissers of schoonmaakartikelen.

Wanneer je op een cosmetisch label het woord ‘geparfumeerd’ tegenkomt – en dan hebben we het niet over de eau de toilette, maar bijvoorbeeld deodorant, shampoo, bodylotion, hydraterende middelen, zeep of lippenstift – dan kun je ervan uit gaan dat er tal van geuren of aroma’s zijn toegevoegd. Dit kan een willekeurig aantal zijn van bijvoorbeeld 3.000 niet-vermelde chemische stoffen.

Parfum chemische cocktails

De parfum geurstoffen cosmetica en in andere producten zijn eigenlijk chemische cocktails die een willekeurig aantal geheime ingrediënten bevatten. Meestal in niet-geteste combinaties en met onbekende hoeveelheden. We worden dagelijks blootgesteld aan deze geuren op verschillende manieren en niet alleen door de producten die we zelf hebben uitgekozen.

Geuren zweven door de luchtkanalen van winkelcentra en hotels. Kleine kartonnen geurfiguren bungelen aan de achteruitkijkspiegel van onze auto’s en zelfs de geurkussentjes in je linnenkast zijn niet zo onschuldig als ze lijken. We kunnen zelfs apparaatjes in ons stopcontact steken die een de hele ruimte automatisch 24 uur per dag van een heerlijk luchtje voorzien, juist om ongewenste geurtjes te verbloemen.

Alleen is er niemand die de beschikbare gegevens heeft over de effecten voor mens en dier van parfum in cosmetica en andere producten en zeker niet bij gebruik op de lange termijn, als al deze geuren verspreid worden in een on-geventileerde omgeving.

Hoe helder is het etiket?

Wanneer u het woord ‘geparfumeerd’ tegenkomt op een etiket van een cosmetisch product, kan het product een willekeurig aantal van bijvoorbeeld 3.000 ongeregistreerde chemicaliën bevatten. Als een grondstof of ingrediënt niet wordt weergeven op een etiket, betekent dit niet dat een product veilig is, integendeel. Tijdens een campagne voor veilige cosmetische producten werd in opdracht van onafhankelijke laboratoria in ieder van 17 goed verkopende geuren een gemiddelde van 14 chemische stoffen aangetroffen.

De term “fragrance”, die oorspronkelijk werd gebruikt om het geheimzinnige karakter van het recept van de parfum te bewaren, is een soort van synoniem geworden voor een giftige samenstelling van ingrediënten, waarvan de fabrikanten niet willen dat je hiervan op je hoogte bent.

Parfum in cosmetica hoe veilig is dat?

Er zijn samenstellingen die geassocieerd worden met allergische reacties en hormonale verstoringen. Mogelijke kankerverwekkende stoffen die zich in het menselijk lichaam ophopen zijn gevonden in ftalaten, parabenen, oplosmiddelen, weekmakers, chemische zonnebrandmiddelen, stabilisatoren, conserveermiddelen en kleurstoffen.

Parfum geuren staan op nummer één als het gaat om het veroorzaken van allergische dermatitis. Een bepaalde geur kan honderden verschillende componenten bevatten die kunnen leiden tot een allergische reactie. Daarnaast bevatten geurtjes vaak zeer giftige aromatische koolwaterstoffen, zoals benzeen of benzeen derivaten.

Om gifstoffen cosmetica te ontwijken is het dus beter om de beste natuurlijke huidverzorging producten te gebruiken zonder schadelijke ingrediënten cosmetica. Met non-toxische en organische huidverzorging kun je voorkomen dat al deze ongezonde ingrediënten die je tegenwoordig in luchtjes tegenkomt, invloed hebben op de huid en organen van jou en je dierbaren.

Als de fabrikant de ingrediënten van de cosmetica- en huidverzorgingsproducten zo verbergt, dan komt dat hoogstwaarschijnlijk om dat hij de veiligheid van deze ingrediënten niet kan garanderen. Je kunt dan beter kiezen voor cosmetica zonder schadelijke stoffen.

Top 4 van chemicaliën die in parfum luchtjes voorkomen

Dit zal zeker niet op ieder etiket worden vermeld, maar deze gifstoffen cosmetica komt men vaak in geuren tegen:

1. Diethyl Phthalate (DEP)

Dit is een middel wat wordt gebruikt om de geur langer te ruiken op uw huid. Het is een bekend hormoon verstorende stof die is gekoppeld aan reproductieve misvormingen bij mannelijke baby’s. Bij menselijke epidemiologische studies, is het ook gekoppeld aan sperma schade.

2. Oxybenzone

Dit wordt toegevoegd aan parfums om te voorkomen dat er oxidatie ontstaat en de kleur van het luchtje verandert als hij wordt blootgesteld aan het UV-zonlicht. Het is een chemische zonlicht-blokker, maar ook een hormoon verstorende stof die de huid kan irriteren.

3. Synthetische muskusverbindingen (HHCB, AHTN)

Deze grondstof kom je in overvloed tegen in parfums en wasmiddelen. Ze lossen niet op en ze gaan niet weg. Ze zijn bio accumulerend in het milieu, zoals bij ons waterstelsel. Dit betekent dat door deze opeenhoping het hele ecosysteem wordt beïnvloed. Als deze stof in een dier terecht komt, wordt de stof opgeslagen in het vetweefsel en blijft daar. Wetenschappers hebben ontdekt dat ondanks deze synthetische muskusverbindingen niet bestaan in de natuur, het lichaam toch op deze stof reageert. Alsof het lichaamseigen hormonen zijn.

4. Formaldehyde en ultrafijne deeltjes (UFP)

Formaldehyde is een biologisch sterk actieve stof, met vooral een prikkelende werking op de slijmvliezen. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat de ultrafijne deeltjes door middel van de longen in de bloedcirculatie terecht kunnen komen en op deze manier ook andere doelorganen kunnen beïnvloeden, zoals het hart- en vatenstelsel.

Dus hoeveel krijgen we hiervan binnen en wat is een veilig leven om eraan blootgesteld te worden?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Daarom is het veiliger om blootstelling aan deze schadelijke ingrediënten cosmetica te beperken en op zoek te gaan naar transparantie. Dan kunt u pas een weloverwogen keuze maken. In feite is alles wat ‘lekker ruikt’ een toevoeging aan de toenemende blootstelling aan deze stoffen. Dus de stelregel ‘de dosis maakt het vergif’ is hier zeker van toepassing.

Ontkennen is hier slechts gebaseerd op lichtzinnigheid en onwetendheid. Eén van de grootste transparantie initiatieven tot nu toe, is afkomstig van Proctor en Gamble. Dit is één van de grootste producenten van persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke reinigingsproducten.

Zij zullen vanaf 2019 beginnen met een opsomming te plaatsen van hun ingrediënten in de geurproducten op een aantal van hun productlijnen. Dit is geen besluit wat lichtvoetig is genomen en ook een teken dat de rode vlag is gehesen te midden van de stank van de mogelijke geschillen in deze branche.

Als je echt niet zonder een parfum luchtje kunt:

• Voordat je het luchtje op spuit, kijk eerst wie er om je heen staan en gebruik het alleen bij speciale gelegenheden.
• Gebruik het alleen buiten of in een goed geventileerde ruimte
• Haal voor het spuiten diep adem en houd je neus dicht tijdens het spuiten
• Strek je arm uit en druk eenmaal op de spray voor je uit in de lucht, loop dan naar de parfumdeeltjes en laat die op je kleding landen
• Spuit niet op de huid en zeker niet in de buurt van de lymfeklieren of slijmvliezen

Mijn doel is niet om sensatie te creëren of mensen angstig te maken. Ik wil alleen zorgen dat je het recht hebt op het maken van weloverwogen keuzes, zeker als het gaat om jouw gezondheid en het milieu.

Als je liever de veilige kant kiest bij het gebruik van cosmetica, probeer dan te kiezen voor parfumvrije cosmetica of cosmetica zonder schadelijke stoffen. Kies voor natuurlijke en biologische huidverzorging waarbij de natuurlijke essentiële oliën zorgen voor de geur. Daarom werk ik met Mukti Organics.

Ben jij een liefhebber van parfum of heb je er juist een hekel aan? Hoe ga je om met eventueel geur allergieën? Laat het mij weten.

Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl