Logo Elim Instituut

Acne bij volwassenen, hoe komt dat?

acne volwassenen

Deel dit Bericht

Acne bij volwassenen is zo oneerlijk. Natuurlijk gaan we ervan uit dat we als tieners er wel mee te maken krijgen, maar zodra de hormonale fluctuaties afnemen en we de volwassenheid bereiken, zijn we toch echt wel klaar voor een vlekkeloze huid.

Wanneer dus acne wel bij volwassenen toeslaat, kan dat heel gênant en frustrerend zijn. Zelfs hele milde periodes van acne kunnen leiden tot littekens, die zowel lichamelijk als psychisch kunnen zijn. Waarschijnlijk wil je daarom gelijk naar de apotheek rennen en een aantal heftige acneproducten kopen die aangeven dat ze je snel van je puistjes af helpen. Doe het niet, er zijn andere oplossingen.

Wat is de beste acne behandeling?

Eigenlijk is alleen huidverzorging bij lange na niet voldoende als het gaat om de preventie en beheersing van acne. De meeste reguliere producten zitten vol met schadelijke chemicaliën die je acne eerder erger maken dan dat ze helpen bij de acne.

Je bent veel beter af met een meer holistische benadering. Door te leren over de oorzaken en factoren die bijdragen aan volwassen acne, kun je van binnenuit naar buiten werken om je hormonen in balans te brengen. Je leert bijvoorbeeld wat de juiste voedingsstoffen zijn om te puistjes te verminderen en te elimineren.

Acne volwassenen, dit is waar je op moet letten…

Hormonen

Tijdens bepaalde periodes in je leven, zoals de puberteit, de perimenopauze en de menopauze worden de talgklieren actiever. Dit beïnvloedt het folliculaire epitheel, verhoogt de celvernieuwing en creëert een ontstekingsreactie. Talgkliertjes zwellen, geven meer talg en verstoppen je poriën. Hier komen bacterie bij (propionibacterium) met als resultaat een ontsteking en de vorming van acne.

De bacteriën koloniseren de gezwollen kliertjes, veroorzaken ontstekingen en pus en dit kan leiden tot puistjes, laesies en huiduitbarstingen. In zeer ernstige gevallen kunnen de talgkliertjes in de huid barsten en cysten veroorzaken.

Hormonale puistjes treden meestal op gedurende de menstruatieweek of de week ervoor. Geïnduceerde hormonale acne treedt meestal op als het vermogen van de eierstokken om eitjes vrij te maken minder wordt. Als dit gebeurt, dan worden er meer mannelijke hormonen (androgenen) uitgescheiden met als resultaat hormonale acne.

Een uitbraak van acne kan voorkomen op het gezicht, maar ook op de schouders, de hoofdhuid, de bovenarmen, de benen, de borst en de rug. De poriën kunnen ook verstopt raken met talg, droge huidschilfers en bacteriën. Hierdoor kan de huid vlekkerig worden, puistjes krijgen en soms zelfs ontstoken raken met geïnfecteerde puisten en abcessen. Om hormonale acne te corrigeren, schrijven veel artsen de anticonceptiepil voor om ovulatie te voorkomen.

Als er een hormonale disbalans is, ziet men naast acne ook vaak overgewicht, mannelijke lichaamsbeharing en soms ook haaruitval. Ook bij vrouwen met het premenstruele syndroom (PMS) tref je regelmatig acne aan. Meestal hangt het ook samen met een slechte afbraak van oestrogenen in de lever. Daarnaast hebben de xeno-oestrogenen die je onder andere in conserveringsmiddelen en weekmakers aantreft ook een slechte invloed.

Suiker en insuline

Diëten met een hoog gehalte aan geraffineerde koolhydraten verhogen permanent de insuline. Een overmatige consumptie van suikers resulteert in een toename van insuline en kan androgenen veroorzaken die op hun beurt weer de prevalentie van acne kunnen verhogen. Aanhoudende hoge insulineniveaus kunnen de hormoonspiegels verhogen, de productie van talg stimuleren wat weer leidt tot verstopte poriën, bacteriegroei en dus acne. Ook een slaaptekort draagt bij aan een verhoogde insulinespiegel bij het wakker worden. Dat komt namelijk omdat er een tekort ontstaat aan het nachthormoon melatonine.

Spanning en stress

Heb je ooit een uitbraak gehad van acne terwijl je erg gestrest was? Waarschijnlijk vroeg je jezelf toen af waardoor dat kwam. Dit komt omdat het hormoon wat wordt afgescheiden door de hypofyse als reactie op stress in de menselijke talgklier terecht komt. Dit resulteert in een toename van gelokaliseerde androgenen en acne.

Dieet en voeding

Het is interessant om te zien dat acne wordt gezien als een aandoening die verband houdt met westerse diëten die in het algemeen meer verzadigde en transvetten bevatten. Deze diëten zijn ook rijk aan eenvoudige koolhydraten, suikers en lager in gezonde eiwitbronnen. In andere culturen waar de diëten meer gericht zijn op vers voedsel met voornamelijk groenten en fruit en waar minder bewerkte voedingsmiddelen worden gebruikt, zijn maar weinig meldingen van acne.

Als je als volwassene last hebt van acne, is het aan te raden om een dieet te volgen van voornamelijk fruit, groenten, noten, zaden, peulvruchten en wild. Blijf weg van de transvetzuren die te vinden zijn in commercieel verwerkte en verpakte voedingsmiddelen.

Je kunt ook een dieet proberen met een lage glycemische index (GI)

Een Australisch onderzoek wat werd uitgevoerd aan de RMIT Universiteit in Melbourne, toonde aan dat een dieet met een lage GI, een hoog eiwitgehalte de symptomen van acne verbetert, waaronder het aantal gezichtslaesies. Dit dieet bestond uit 25% energie van eiwitten en 45% energie uit koolhydraten met een lage GI, zoals groenten, fruit, granen en peulvruchten.

Zorg er wel voor dat je spijsvertering op alle spijsverteringskanalen wordt geactiveerd. Acne wordt namelijk ook geassocieerd met een lage maagzuurgraad en spijsverteringsproblemen. Dit leidt namelijk tot een onvolledige voedselafbraak en een onvoldoende eliminatie van toxines.

Verkeerde voedingscombinaties

Het is ook belangrijk om de juiste combinaties met voeding te maken, combinaties die goed zijn voor jouw lijf. Daarbij is het een feit dat als je darmen niet goed functioneren, ze ook de juiste voedingsstoffen niet kunnen opnemen. RC Skin Control complex kan je hierbij helpen.

Als je de juiste voedingsmiddelen weet te combineren, kun je jezelf weer energiek en gelukkig voelen. Elim heeft een speciaal huidherstel dieet ontwikkeld, waarmee je de basis van huidproblemen kunt aanpakken. Acne, rimpels, rosacea en huidverslapping zijn vaak door de juiste voedingscombinaties te voorkomen en te herstellen. Door een gebrek aan vitaminen en essentiële voedingsstoffen wordt de kwaliteit van je huid en haar steeds slechter, dus grijp bijtijds in en laat je eens informeren over het voedingsprogramma.

Supplementen

Voedingssupplementen kunnen helpen bij het normaliseren van de eisprong en het probleem hormonale acne bij de bron aanpakken.

Vitamine A – Topisch aangebracht kan het helpen bij acne volwassenen en de onzichtbare microcomedo (mee-eter). Als supplement kan het ook helpen bij het herstellen en het onderhouden van het huidweefsel, door de slijmvliezen te versterken die beschermen tegen virussen en bacteriën. Het vermindert ook de productie van het talg wat de poriën kan verstoppen.

Vitamine B3 (Niacinamide) – Kan zowel topisch aangebracht worden of als supplement genomen worden als onderdeel van de acne behandeling. Het heeft antimicrobiële middelen.

Zinkzout – Dit helpt bij de wondgenezing en het repareren van de beschadigde huid. Het helpt bij de beheersing van de hormonen en talgproductie. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking en een antibacteriële activiteit. De aanbevolen dosering is 30 mg per dag zinkgluconaat.

Vitamine C – Dit is een belangrijke antioxidant die beschermt tegen schade door vrije radicalen. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen en wondgenezing. Al onze producten waar de kakadu-pruim in zit, bevatten ook vitamine C omdat het een van de grootste bronnen van deze antioxidant in de natuur is. De Ascorbo plus is een toxische opruimer en een uitstekende zuurstofleverancier voor je cellen.

Selenium – Orale suppletie in de vorm van selenium. Lage niveaus van glutathionperoxide (een selenium-afhankelijk enzym) kunnen bijdragen aan een verhoogde talgactiviteit. De aanbevolen dosering is 400 mg dagelijks gecombineerd met vitamine E.

Chaste Berry (Vitex Agnus Castus) – Helpt bij het balanceren en reguleren van de vrouwelijke hormonen, dus ook bij hormonale acne. Orale suppletie – 2 ml vloeibaar extract per dag in water oplossen.

Omega-3-oliën (arachidonzuur) – Voedingssupplementen, vooral in de vorm van vette vis, worden aanbevolen vanwege de ontstekingsremmende kenmerken.

Andere factoren die bijdragen aan volwassen acne

Producten die olieachtige stoffen bevatten, zoals minerale olie, aardolie en bepaalde plantaardige oliën, kunnen de poriën verstoppen en het natuurlijke transpiratieproces van de huid verstoren. Hierdoor kan de huid minder goed ademen.

Van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, anabole steroïden, jodiden en bromiden of de anticonceptiepil is ook bekend dat ze acne veroorzaken.
Chemische cosmetica of gezichtsproducten die agressieve tensiden ofwel oppervlakte-actieve stoffen bevatten, zoals natriumlaureth/ laurylsulfaat, isocetylstearaat, isopropylisostearaat, isopropylpalmitaat, isopropylmyristaat, natriumchloride en parabenen zullen de huid verder uitdrogen en het probleem verergeren.

Aanbevolen producten bij acne volwassenen:

Balancing Foaming Cleanser om de huid in de ochtend én in de avond te reinigen.

Aloë Vera Moisturiser gedurende de dag gebruiken om de huid te verzorgen en kalm te houden.

Age Defiance Night Serum in de avond gebruiken om de overgevoeligheid van je huid te beperken. Het bevat vitamine B3 en vitamine A.

Clarity Balm direct op de plekken gebruiken waar zich vlekken, pukkels en puistjes bevinden.

2 in 1 Exfoliator gebruiken, twee tot drie keer per week (komt binnenkort op de markt)

Probeer ook eens onze Essential Blemish Collection

Mijn favoriete top drie als het gaat om producten die acne kunnen bestrijden, zijn:

RC Cleanse regelt de uitputting van je huid. Doordat de huid soms niet de voeding op de juiste manier opneemt verslapt het bindweefsel. Dit veroorzaakt verschrompeling, rimpels en pigmentatie van de huid. Het is ook een probaat middel bij rosacea.

De RC Renewing zorgt weer voor een betere drainage van de huid. Het is een perfecte regulator voor huidsmeer en voorkomt dus acne en andere huidopstoppingen. Het herstelt je poriën en regelt de hormonale invloeden op je huid.

De RC Skin Control complex is een ingewanden regulator, een darm reiniger en een verbeteraar voor de stoelgang. Het reinigt oude ontlasting resten vanuit de dikke darm, maak de darmwand soepel en verbeterd de nutriënten opname.
Daarnaast is het ook een ontstekingsremmer die ervoor zorgt dat de nutriënten opname richting de huid en je bindweefsel verbeterd word.

Deze RC-preparaten zijn uitsluitend voor het Elim Instituut ontwikkeld door Naturopaat Rassie Erasmus. Tijdens de productie is er gebruik gemaakt van de nieuwste inzichten vanuit de functionele geneeskunde. De producten zijn op een volledig natuurlijke basis ontwikkeld en er zijn geen geur-, kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd.

De RC wangslijmtest

Het is soms lastig om te achterhalen waar bepaalde huidproblemen vandaan komen. Daarbij weten veel mensen niet dat een mooie huid begint met gezonde darmen. Zodra je darmen niet goed werken, wordt vaak ook je huid slapper, je krijgt meer rimpels of het volume in de huid neemt af. Meestal ga je er ook vermoeider uitzien.

Als je darmen niet goed functioneren, kunnen ze ook niet optimaal de juiste voedingsstoffen opnemen. Hierdoor krijg je vaker kwaaltjes, maar ook huidproblemen, zoals acne, eczeem of rosacea. Er ontstaan te tekorten waardoor je bindweefsel afbreekt. Terwijl dit toch de steunpilaar van je huid is.

Vaak merk je dit pas als je boven de 35 bent. Gelukkig heeft het Elim Instituut een unieke methode om de staat van je darmen te controleren. Dit wordt gedaan door middel van een RC wangslijmtest. Hierdoor kan er veel informatie vergaard worden, waarna er met een persoonlijk behandelplan de problemen veel beter kunnen worden aangepakt.

Om een behandeling het meeste effect te geven, is het belangrijk dat we weten:

 • Hoe staat het met je darmhuishouding en je immuunsysteem?
 • Hoeveel vrije radicalen zitten er in je lichaam?
 • Hoe is jouw opname van voedingsstoffen?
 • Wat is je cellulaire leeftijd en hoe kunnen we die verjongen?
 • Hoeveel collageen en elastine heb je nog en hoe kunnen we een eventueel tekort aanvullen?
 • Hoeveel cellulaire zuurstof zit er in jouw cellen?

Als we dat allemaal weten, dan kunnen we pas een effectief behandelplan samenstellen om te zorgen dat jouw huid weer een stralende look krijgt, met nieuw collageen, elastine en bindweefsel.

Waarom zijn die darmen zo belangrijk?

Er is genoeg epidemiologisch bewijs waarmee er een duidelijk verband is aangetoond tussen huidaandoeningen en darmstoornissen. Alleen al bacteriële overgroei in de darm komt wel tien keer meer voor bij mensen met rosacea of acne, dan bij mensen die wel een gezonde darmflora hebben.

Ook mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben veel meer huidaandoeningen. Als mensen een lekkende darm hebben, komen er ook giftige stoffen in de bloedbaan. Hierdoor krijg je weer ontstekingen, die op hun beurt ook weer huidziekten kunnen veroorzaken.

Je kunt ook een lekkende huid hebben, dit komt bijvoorbeeld door stress of een darmontsteking die de beschermde functie van de huid beïnvloeden. Het aantal antimicrobiële peptiden in de huid nemen dan af, waardoor de huid meer doorlaatbaarheid krijgt, met als gevolg ontstekingen, rosacea, acne, eczeem of psoriasis. Het werkt dus twee kanten op, daarom is het belangrijk dat de darmen gezond zijn, maar ook de huid.

Mijn tips om acne bij volwassenen te bestrijden

 • Houd het product gebruik beperkt tot een minimum – minder is altijd beter
 • Ga altijd voor een dubbele reiniging: in de ochtend én in de avond met de Balancing Cleanser
 • Gebruik ieder keer nieuwe doekjes bij het schoonmaken om verspreiding van bacteriën te voorkomen
 • Zit niet iedere keer met je handen aan je gezicht
 • Blijf gehydrateerd – drink 2 liter gefilterd water per dag
 • Vermijd verwerkte suikers en voedsel of ander voedsel in een pakket
 • Vermijd zuivelproducten – neem liever kokosnoot- of notenmelk
 • Gebruik uitsluitend natuurlijke make-up producten die geen minerale oliën bevatten
 • Neem 1 eetlepel of 4 capsules met vis- of lijnzaadolie per dag
 • Zorg voor 7 tot 8 uur slaap per dag om voedingsstoffen aan te vullen en stress te verminderen
 • Zorg voor een gezonde en uitgebalanceerd voeding
 • Stop met roken – het kan meer dan 60% van de acne veroorzaken
 • Verminder stress – oefen en mediteer regelmatig
 • Laat je huid ademen – draag af en toe een of twee dagen geen make-up

Wil jij weten wat voor jou een effectieve acne behandeling is? Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden voor acne volwassenen. Als jij als volwassene ook last hebt van acne, aarzel dan niet om jouw ervaringen met ons te delen of vraag me om advies in de opmerkingen hieronder.

Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl