Logo Elim Instituut

Vitamine A een wonder huidingrediënt

Vitamine A, Retinol, Huidverjoning, Acne, Huidproblemen

Deel dit Bericht

Waarom Vitamine A wordt aangeprezen als een wonder huid-ingrediënt

Wie had ooit gedacht dat de eerste letter van het alfabet zoveel verwarring zou kunnen veroorzaken als het gaat om huidverzorging ingrediënten?
Vitamine A staat voor de vele verwante verbindingen, die ook bekend staan als retinoïden. De vitamine A familie is bijna net zo uitgebreid als een grote Griekse bruiloft. Het bevat retinol, retinal of Retin-A, retinoïden en natuurlijk ook vitamine A.

Vitamine A en derivaten (afgeleide stoffen) daarvan zijn één van de meest controversiële en verkeerd begrepen stoffen. Ze zijn betrokken bij leververgiftiging, geboorteafwijkingen en kanker. Aan de andere kant wordt vitamine A aangeprezen als wondermiddel voor de huidverzorging, het zou een ingrediënt zijn wat beslist niet mag ontbreken. Vitamine A is dus essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn, maar een te veel van alles kan problemen veroorzaken.

Wat maakt een vitamine zo effectief als anti-aging ingrediënt?

Vitamine A en zijn derivaten staan bekend als de gouden standaard als het gaat om ongelooflijke huid verjongende ingrediënten. Zij hebben meer anti-aging voordelen voor de huid dan iedere andere verbinding. Afhankelijk van de sterkte en de formulering, remmen retinoïden het mechanisme af dat verantwoordelijk is voor het afbreken van de enzymen die collageen afbreken en de cel vernieuwing verhogen wat resulteert in het verzwakken van fijne lijntjes en rimpels.

Vitamine A kan ook werken bij de bestrijding van acne door het verminderen van huidvetten en poriën, net zoals het verminderen van pigmentatie en donkere vlekken. Kortom vitamine A kan in de juiste dosering en formulering een rooskleurige en stralende teint geven.

Bètacaroteen of provitamine A

Provitaminen of natuurlijke voorlopers van vitamine A omvatten alfa-caroteen, betacaroteen en bèta-cryptoxanthine. Ze zijn een voorloper van vitamine A, wat betekent dat het in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Hoe werkt het?

Het retinoïnezuur komt langzaam in de huid vrij als retinol. Bètacaroteen staat bekend om het bestrijden en voorkomen van huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Het kan beschermen tegen melasma omdat het invloed heeft op het huidpigment. Het is een krachtige antioxidant en het kan ook beschermen tegen beschadigingen van de huid door de zon. Het helpt bij wondgenezing maar geeft ook rust bij een droge en schilferige huid.

Retinale (reti aldehyde)

Retinale of reti aldehyde is de aldehyde vorm van vitamine A en men zegt dat dit het meest effectief is voor de huid. Het is de overgangsvorm van A en het ontstaat bij de omzetting van retinol of retinoïden voor retinoïnezuur.

Hoe werkt het?

Het kan helpen bij het minimaliseren van fijne lijntjes en rimpels. Het wordt minder vaak gebruikt in huidverzorging formuleringen omdat deze vorm irritatie kan geven, zelfs bij een lage dosis. Het moet eigenlijk heel spaarzaam en langzaam worden ingezet bij de nacht verzorging routine.

Retinylpalmitaat en retinylacetaat

Dit zijn de meest voorkomende vormen van vitamine A. Ze werken voornamelijk als antioxidanten en converteren naar retinol. Ze zijn stabiel en irriteren minder dan retinol maar zijn in het algemeen ook niet zo effectief. Je lichaam slaat ongeveer 80% retinylpalmitaat op wat als vitamine A in je huid gevonden wordt.

Retinoïnezuur of tretinoïne

Dit synthetisch derivaat van vitamine A is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Het bevat retinoïnezuur in zijn zuiverste vorm.

Hoe werkt het?

Wanneer het wordt toegepast op de huid kan het lichaam het retinolzuur gelijk gebruiken zonder eerst de vitamine A te metaboliseren. Om die reden wordt het geclassificeerd als een drug. Studies hebben bevestigd dat herhaaldelijk toepassen van retinolzuur de afbraak van collageen kan remmen onder invloed van Uv-straling, de effecten van de veroudering kan omkeren, de bloedvaten kan stimuleren en de voorstadia van kankerhuidcellen kan afremmen.

Het kan ook de zichtbare tekenen van veroudering verminderen maar heeft als keerzijde ook andere effecten die een paar weken kunnen duren zoals ontstekingen, schraalheid en vervellen.

Deze vorm van A heeft een medische kwaliteit en wordt gebruikt in klinische situaties als een soort van peeling. Als hij in een hogere dosis wordt gegeven kan dit het beste worden gedaan door een gediplomeerd schoonheidsspecialiste of door een therapeut. Hou er rekening mee dat je een tijdje rustig aan moet doen en ook de zon moet vermijden na een dergelijke peeling.

Retinol

Retinol is de alcoholvorm van vitamine A en is een milder alternatief voor retinoïnezuur. Het is dan ook de meest bruikbare vorm van A en wordt ook nog eens gemakkelijk geabsorbeerd. Het wordt in zijn natuurlijke vorm gevonden in eigeel en in visleverolie. In het lichaam wordt het gevormd door de hydrolyse van retinylesters.

Hoe werkt het?

Retinol wordt opgeslagen totdat je het nodig hebt. Bij een lokale toepassing wordt het omgezet naar retinoïnezuur wat zich richt op vrije radicalen, het collageen niveau een boost geeft en de cel vernieuwing verbetert. Het stimuleert de glycosaminoglycan (GAG) productie van eiwitten en het is aannemelijk dat het ook de verspreiding van elastine stimuleert.

Het kan ook helpen om de tekenen van ouder worden te verminderen door de dikte van de huid te verhogen, om acne te bestrijden en ook de schade aan de huid door de zon te verminderen.

Moet je nog werken aan het bouwen van een vitamine A tolerantie?

Alle vormen die hierboven worden vermeld kun je het beste langzaam opvoeren zodat de huid vitamine A receptoren kan ontwikkelen die zorgen voor de opname van retinol. Ook kunnen bijna alle hierboven genoemde vormen neveneffecten veroorzaken zoals roodheid en een droge en schilferige huid. Vaak is je huid ook veel gevoeliger en kwetsbaarder voor de zon.

Hydroxypinacolone retinoate (hpr)

Hydroxypinacolone retinoate (hpr) is de nieuwe generatie in retinoïden. HPR is een ester van retinoïnezuur en werkt ongeveer hetzelfde als tretinoin (retin–A) maar dan zonder de irritatie factor. Deze vorm van A is te vinden in onze Vital A Booster Elixir.

Hoe werkt het?

In tegenstelling tot het retinolzuur geven de resultaten van de testen geen huidirritatie aan na een continu gebruik van 21 dagen. Omdat het geen drug is kan het ook gewoon in cosmetische producten worden opgenomen die zo kunnen worden verkocht. Anders dan de retinol en andere derivaten die moeten worden omgezet in een biologische actieve vorm van retinoïnezuur, bindt de HPR direct met de retinoïde receptoren die een cellulaire respons inleiden.

Retinol en retinylpalmitaat moeten daarentegen eerst worden geconverteerd naar retinoïnezuur. De hydroxypinacolone retinoaat laat een efficiënte diffusie zien door het stratum corneum vergelijkbaar met het op recept te verkrijgen retinoïnezuur. Deze samenwerking met de retinoïde receptoren zonder een bewijs van hydrolyse of afbraak tot retinoïnezuur laat de retinoïnezuur activiteit van het molecuul zelf zien.

HPR is geconcentreerd en verwerkt tot een watervrije matrix die 10% van de pinacolyl ester van trans-retinezuur in het premium oplosmiddel dimethyl isosorbide (in tegenstelling tot glycolen) waardoor het een van de meest biologische beschikbare vormen van niet-normatief A is.

Het heeft een effectiviteit laten zien bij het verminderen van de effecten van UV geïnduceerde huidschade en vermindert acne symptomen, zonder de irritatie die vaak ontstaat als er andere vormen van A in een hoge dosis worden gebruikt.

In welke natuurlijke producten vind je de vitamine A?

De vitamine A die voorkomt in groenten en fruit heet ‘provitamine A carotenoïden (betacaroteen, bèta-cryptoxanthine) en kunnen naar retinol worden omgezet in het lichaam. De plantaardige oliën die hoge concentraties van de natuurlijk voorkomende A bevatten en die te vinden zijn in onze Vital A Elixir zijn onder andere: lycopeen (tomaten), wortel, rozenbottel, avocado, abrikoos, buriti en duindoorn bessen olie. Ze zijn goede alternatieven voor de synthetisch retinol en ze hebben een hoge vitamine A en retinoïnezuur-zuurgehalte die de huid met de retinol voordelen biedt, zonder eventuele bijwerkingen.

Vitamine A en zwangerschap

Als je zwanger bent (of wilt worden) of borstvoeding geeft, dan is het aanbevolen om het gebruik van vitamine A te vermijden als het door de huid kan worden opgenomen. Het is bekend dat een hoge dosis vitamine A aangeboren afwijkingen kan veroorzaken bij dieren, dus neem geen risico. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Wat is het effect van zonlicht bij het gebruik van verschillende vormen van vitamine A? Een team van Amerikaanse wetenschappers suggereert dat retinol palmitaat aangebracht op de huid de ontwikkeling van huidtumoren kan versnellen en letsels kan veroorzaken als de huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Deze bijzondere vorm van vitamine A en andere ingrediënten die in schoonheidsproducten worden gevonden kunnen bijdrage aan vergiftiging als de huid er regelmatig mee in aanraking komt.

Ondanks dat de bewijzen voor deze beweringen nog niet erkend zijn, zijn ze wel verontrustend. Volgens EWG bevatten meer dan 30% van de zonnebrandmiddelen retinol palmitaat.

Kun je te veel vitamine A gebruiken?

Het is mogelijk dat je te veel vitamine A gebruikt dus het is erg belangrijk dat je voorzichtig bent als je het gebruikt. Een veel voorkomend neveneffect van retinol is dat je huid veel kwetsbaarder wordt voor het zonlicht. Gebruik daarom A altijd tijdens de avond routine en gebruik ook een goede vocht inbrengende crème met een hoge concentratie (meer dan 15%) zinkoxide.

Zijn er nog andere gezondheid factors waar je rekening mee moet houden?

Let op dat veel vrij verkrijgbare retinoïden meestal geconserveerd worden met parabenen en gebutyleerd hydroxytolueen. In een rapport wat in 2002 werd gepubliceerd in het International Journal of Toxicology werd aangegeven dat herhaalde blootstelling aan BHT toegepast op de huid voor toxische effecten in de lever kan zorgen.

De bevindingen waren zo ernstig dat in 2015 de Amerikaanse ontbijtgranen fabrikant General Mills de beslissing maakte om BHT uit zijn graanproducten te verwijderen.

Bij conventionele beauty producten is er geen transparantie over BHT in retinoïden; zelfs de grondstofleveranciers weten niet of hun retinols BHT bevatten, opdat het kan worden weergegeven in eindproducten. Het wordt dus vaak niet vermeld op het etiket.

Bijwerkingen van overmatig gebruik van A zijn niet gemakkelijk te behandelen omdat de vergiftiging geleidelijk wordt opgebouwd. Het beste is om voorzichtig te zijn en de bovenstaande richtlijnen te volgen of gewoon door te kiezen voor een veilige vorm van A zoals gevonden in Vital A Elixir.

Heb jij onze Vital A Booster Elixir al geprobeerd?

Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl