Droge jeukende huid winter? Je winter huid kan zich gedragen als een tiener. Is jouw winter huid misschien ook van slag en onvoorspelbaar, humeurig en boos en er is niets wat je ertegen kunt doen om hem te kalmeren of het probleem op te lossen?
De lucht in de winter zuigt letterlijk het vocht uit je huid waardoor hij strak komt te staan, ongemakkelijk aanvoelt en ook vaak nog eens jeukt. Laat je huid door een huidspecialist grondig nakijken want het kan zomaar zijn dat je last hebt van rosacea.
Huidproblemen winter
Is jouw winter huid in de afgelopen weken echt verschrikkelijk geweest, erger dan ooit in je leven. Bij een winter huid heb je namelijk ook een verminderde dermale barrière. Als je huid rood is en licht ontstoken en er komen kleine puistjes op de wangen, op het voorhoofd of bij de neus, zou dit een geval van hormonale rosacea kunnen zijn, net zoals bij een tiener. De beste manier om dit te verhelpen, is liefde en een beetje koesteren.
Natuurlijk heb ik als eigenaar en producent van een huidverzorgingsbedrijf zeker geprobeerd om voor dit ongemak een positieve oplossing te zoeken. Zeker ook omdat het in ieder geval heeft gezorgd dat ik meer begrip heb ontwikkeld voor mensen die lijden aan huidaandoeningen. Dus heb ik me met een rood hoofd ingezet om de beste oplossingen te vinden om mijn ongelukkige gedehydrateerde winter huid zou goed mogelijk te verzorgen om de huidproblemen winter te verzachten.
Hier zijn mijn aanbevelingen voor de huidproblemen winter:
1 – Breng alles terug naar de basis
Het is verstandig om bepaalde huidverzorgingsproducten, cosmetica en geurtjes niet meer te gebruiken als ze irriterende stoffen en allergenen bevatten. Elimineer ook ontsteking voedende voedingsmiddelen uit je eetpatroon. De RC SKIN controle zorgen voor een evenwicht in je darmflora.
2 – Vocht is de sleutel voor succes
Wat ik aanraad voor de ochtend én de nacht de cleaner, de toner en de Marigold Hydrating Crème. Wat ook erg fijn voor de nacht is dat is de Antioxidant Facial Oil na het reinigen en tonen in de avond. Voor extra vocht en verzachting, kun je eigenlijk niet aan de Marigold Hydrating Crème voorbijgaan. Als je huid erg ontstoken is en geïrriteerd, dan is dit product zeker een aanrader.
3 – De interne olie
Neem twee eetlepels lijnzaad per dag. Neem iedere ochtend en avond – 4 tabletten van de Arscobo Plus. Iedere week 3 porties hoge omega vis. Kies bijvoorbeeld gecertificeerde biologisch gekweekte zalm of ga voor de dagelijkse vangst als je vlak bij de zee woont. Noten zijn ook belangrijk, ze bevatten alle noodzakelijke omega 3 en 6.
4 – Vitamine, bewijs jezelf
Upgrade net zoals je vitamine A inname ook je vitamine D. Zeker als je ten zuiden van de evenaar leeft, heb je supplementen nodig. UVB stralen zijn je vrienden voor de productie van vitamine D en die krijg je helaas niet het hele jaar door. Vette vis, levertraan, eieren en paddenstoelen zijn grote vitamine D-bronnen. Vitamine C moet sowieso je vaste metgezel zijn, zeker in de wintermaanden.
Vitamine C is van essentieel belang voor de huid, het helpt de huid beschermen tegen eventuele schade van vrije radicalen die in het milieu aangetroffen worden. Het helpt bij de vorming en synthese van collageen die je huid stevig en vol houdt. Citrusvruchten, donkergroene bladgroenten, bessen, paprika en tomaten zijn grote vitamine C-bronnen. Voeg ook de Vital C Elixir toe aan je huidverzorgingspatroon voor de huidproblemen winter.
5 – Water, water en nog eens water
Zorg dat je voldoende water binnenkrijgt, het iedere dag minimaal twee liter. Voeg aan het water eventueel een scheut uitgeperst citroensap of limoensap toe, ter bevordering van het alkalisch gehalte van je darmen, maar ook als je het niet lekker vindt om water zo te drinken. Vervang te veel koffie voor kruidenthee. Of kijk bij mijn winterse verwarmende dranken.
6 – Creëer een gezonde omgeving
Door de toevoegen van planten en een luchtbevochtiger kun je het klimaat in je leefruimte verbeteren, je helpt hiermee de lucht te bevochtigen en de muffe lucht te filteren. Ook dit werkt mee aan de huidproblemen winter.
7 – Laat je ware oorzaak achterhalen met de RC wanglijmtest
Elim Instituut laat duidelijk een verschil zien in hun behandelmethode met andere schoonheidssalons of huidinstituten. Wij achterhalen namelijk de ware oorzaak van jouw huidprobleem. De RC Wangslijmtest laat zien hoe het is gesteld met je algehel gezondheid en in het bijzonder van toepassing op een winter huid. Er word gekeken of er bepaalde tekorten zijn van binnenuit en wat je hieraan kunt doen.
Droge huid de huid barrière
Een droge jeukende huid tijdens de winter ontstaat doordat je huid barrière beschadigd is geraakt. Maar wat is die huid barrière nu precies en hoe kun je die barrière het beste beschermen? Want als de huid barrière beschadigd is, zorgt dit dus namelijk voor huidproblemen zoals een jeukende huid, een droge huid gezicht of andere problemen.
Droge huid invloeden van buitenaf
Eigenlijk kun je de huid barrière het beste vergelijken met een tegelmuur waarbij je huidcellen de tegels zijn. De huidvetten of ook wel lipiden genoemd, zijn het cementvoegsel wat tussen de tegels zit. Deze tegelmuur moet in dit geval even de opperhuid voorstellen.
Als we naar een tegelwand kijken, kunnen we dit ook enigszins vergelijken met een blik op onze huid. Net zoals bij een tegelwand vinden we het prettig als deze wand er schoon en heel uitziet en het liefst ook nog een mooie uitstraling heeft. Om deze tegelwand mooi te houden moeten we er wel wat voor doen, de tegelwand krijgt namelijk vaak te maken met externe invloeden, zoals water, temperatuurverschillen, soms ook weersinvloeden of chemische middelen.
Droge huid de barrière moet heel blijven
Met de huid is het niet anders, hij moet net als een tegelwand bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf, waaronder weersinvloeden, temperatuurverschillen, allergenen en irriterende stoffen. Daarbij moet deze huid barrière er ook voor zorgen dat het vocht in je huid niet verloren gaat door te verdampen, hij moet het vocht juist binnenhouden.
Een gezonde of ongezonde huid barrière?
Wanneer je een gezonde huid barrière hebt, dan merk je dat aan de staat van je huid. Hij voelt soepel en zacht aan. Deze huid barrière kan je beschermen tegen externe invloeden. Anders wordt het als de huid barrière niet in een gezonde staat is. Je huid voelt dan ruw aan, je kunt een jeukende huid hebben en hij is vaak rood en geïrriteerd.
Als we dan weer even teruggaan naar de tegelmuur, dan zouden we kunnen zeggen dat de voegen van de muur opengebarsten zijn en dat hierdoor de bescherming van de muur dus niet meer optimaal is.
De huid kan vocht gaan verliezen door de ‘voegen’ heen en kan hierdoor gaan uitdrogen. Maar er kunnen ook verschillende stoffen door de ‘open voegen’ naar binnenkomen. Dit alles betekent dat de huid extra verzorging nodig heeft.
Waardoor raakt de huid barrière beschadigt?
De beschadigingen van de huid barrière kunnen verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld te veel zon, verkeerde huidverzorgingsproducten of te lang en te heet douchen. Dit heeft vaak nare gevolgen, zoals een droge huid, een jeukende huid, rosacea of eczeem. Gelukkig kan een huid barrière nog hersteld worden. Hoe je dat kunt doen hangt een beetje van de reden af waardoor de huid barrière beschadigd is.
zonneschade
Bij zonneschade is het belangrijk dat je jezelf altijd goed beschermt tegen de zon. Gebruik altijd een goede en het liefst een natuurlijk zonnebrandcrème met minimaal factor 15. Op de zeer zonnige dagen liever nog factor 30 of 50. Draag bedekkende kleding en een hoed of pet.
Te warm water
Warm douchen of een warm bad is lekker, maar zeker niet goed voor je huid. De huid verdampt niet alleen vocht door het warme water, maar ook de huid barrière wordt aangetast. Samen met de verkeerde bad- en doucheproducten tast het de natuurlijke vetlaag van de huid aan en wanneer er te weinig lipiden in de huid zitten, verliest de huid zijn vocht en wordt hij droog. Douche of badder dus niet te lang en te warm en gebruik de juiste producten om een droge of jeukende huid te voorkomen.
Eczeem
Bij eczeem is de huid barrière niet goed aangelegd. Hierdoor is het voor de huid moeilijk om het vocht vast te houden en heb je bijna altijd een droge huid. Vervelende stoffen zoals allergenen kunnen in de droge huid makkelijk binnendringen en zorgen voor ontstekingsreacties. Zeker de eczeemhuid moet goed verzorgd worden. In het ergste geval zijn hier soms medicijnen voor nodig. Smeer nooit zomaar vaseline op je eczeem, vaak werkt dit alleen maar averechts.
Wel of geen Vaseline gebruiken?
Als je ziet hoe het gebruik van Vaseline soms wordt gepromoot, soms zelfs door dermatologen dan verbaast me dat echt. Het wordt als een soort van allround moisturizer aan geprijsd voor je lichaam en je gezicht. Als je mijn uitleg leest, begrijp je mijn waarschuwing om zeer voorzichtig met Vaseline te zijn en hier zeker geen dagelijkse verzorging crème van te maken.
Chemische producten
Bij een vette, glimmende, doffe en droge huid gezicht is het verstandig om geen producten meer te gebruiken die aardolie bevatten. Deze verstoren immers de natuurlijke vetlaag van het lichaam waardoor de huid juist dof of glimmend wordt. We letten tegenwoordig juist zo op het gebruik van producten zonder parabenen, chemische en synthetische geur- en kleurstoffen of schadelijke conservanten.
Vaseline is een chemisch en synthetisch product. Het is aardolie/petroleum wat geraffineerd en gezuiverd wordt. Juist die petroleum staat op de lijst van de 10 schadelijkste stoffen voor de huid.
Wat doet Vaseline voor je?
Daarbij doet de Vaseline niets nuttigs voor je huid, eerder het tegendeel. Het sluit de huid af met een onnatuurlijk vetlaagje, waardoor er niets meer in kan, maar ook niet meer uit. Het verstikt dus de huid. Echte werkzame stoffen zitten er niet in, dat kan ook bijna niet anders voor die prijs.
De gevoelige, droge of jeukende huid doe je er ook echt geen plezier mee. De Vaseline zorgt door de afsluiting van de huid alleen maar voor een nog drogere huid. Het verzacht misschien heel even de huid of de lippen, maar neemt ook gelijk het zelfregulerende vermogen van het vocht van de huid af. Je blijft maar smeren en het wordt alleen maar droger en droger.
Het gebruik van Vaseline maakt de huid lui en gaat daardoor ook minder huideigen vetten aanmaken.
Lippenbalsems met Vaseline
Zeker bij de lippenbalsems is het inmiddels wel bekend dat dit alleen maar averechts werkt en zelfs verslavend. Je lippen zijn iedere keer opnieuw droog, dus je blijft maar smeren en ook steeds vaker. Smeer jij meerdere keren per dag je lippen in met bijvoorbeeld Labello? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je niet meer zonder kunt. Wanneer je stopt geeft dat een droog en trekkerig gevoel, omdat je huid door het smeren nauwelijks meer in staat is om zelf nieuwe huidvetten aan te maken.
Belangrijk is om producten te gebruiken die de natuurlijke mechanismen van de huid niet verstoren maar juist ondersteunen.
Gebruik bijvoorbeeld de Mukti Organics Cacao Vanilla Lip Butter
Stop met Vaseline
Als je stopt met de Vaseline voelt de huid een paar weken erg droog aan, totdat de paraffine helemaal uitgewerkt is. Vervang gelijk vanaf de eerste dag dat je met de Vaseline stopt je producten door natuurlijke en ‘schone’ middelen. Ook al voelt de huid nog een tijdje jeukerig, ongemakkelijk en droog aan, dit hoort bij het herstelproces. Het kan zelfs enkele weken duren eer de huid weer volledig hersteld is van de Vaseline.
Weet je niet precies hoe je de verkeerde producten kunt herkennen? Kijk dan of deze stoffen erin zitten: Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Mineral Oil, Petrolatum (Vaseline), Ozokerit, Ceresin, Paraffinum-Liquidum of Paraffinum-Subliquidum.
De droge huid van je gezicht hoe kun je die dan wel verzorgen?
Ook al hebben de koude lagedrukgebieden op je huid een enorme droogte achtergelaten, er is nog geen reden voor paniek. We hebben een lijst gemaakt met vijf extra voedende producten voor de droge huid waardoor je jouw huid in een mum van een tijd weer mooi krijgt.
Misschien wil je daardoor wel gelijk naar de Mukti producten die je nodig hebt om de droge en strakke huid verlichting te geven en van de schilferige look af te komen. Als je interesse in deze producten hebt, lees dan even verder. Elk van de vijf hieronder beschreven producten bevat 95 tot 100 % gecertificeerde biologische ingrediënten:
1- Hydrating cleansing lotion
We gebruiken het gecertificeerde aloë vera bladsap als basis voor dit reinigingsmiddel en vervolgens voegen we de extra voedende emolliens macadamia, cacaoboter, kokosnoot en olijven toe samen met de Kakadu pruim die een uitzonderlijk hoog vitamine C-gehalte bevat.
Het bevat ook de inheemse Australische plant bergpeper blad, die bekend staat om zijn antioxidanten, ontstekingsremmende en anti-verouderingseigenschappen. Tenslotte bevat dit product ook Shea noten boter, een zachte substantie die de huid kalmeert en verzacht. Deze lotion is deze week in de spotlights gezet als een ‘musthave’ product.
2 – Rose blossom hydrating mist toner
Als je de geur van de hemel zou kunnen destilleren en het in een handige spuitfles zou kunnen doen, dan zou het ruiken zoals dit product. Deze toner ruikt zo lekker dat veel van onze klanten de toner dagelijks in hun tas dragen en hem ook als subtiele parfum gebruiken gedurende de dag. De rozengeur is op geen enkele manier overdreven zwaar, zoet of synthetisch. Je kunt de geur nog het meest vergelijken met de heerlijke lucht die je krijgt als je rozen net vers uit de tuin hebt gesneden.
Om deze Rose blossom hydrating mist toner te maken zijn we begonnen met een Bulgaarse roos distillatie als basis en hier hebben we het gecertificeerde biologische aloë vera bladsap aan toegevoegd. Ook hebben we een aantal inheemse Australische plantenextracten gebruikt, namelijk de Kakadu pruim vanwege zijn natuurlijke hoge vitamine C-niveau; de Kangaroo paw bloem wat een krachtige antioxidant is die de hydratatie van de huid verbetert; de sneeuwbloem, een andere krachtige antioxidant die ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft en een gepatenteerde mix van voedende essentiële oliën.
3 – Hydrating moisturiser
Het is zijdeachtig. Het is glad. Het ruikt goddelijk. En het is precies waar je gezicht om schreeuwt na een koude periode. Waarom is het zo goed voor de droge huid? Het bevat een basis van de rustgevende aloë vera, terwijl de meeste huidverzorgingsproducten een basis van water hebben. Daarnaast wordt de voedende Shea noten boter toegevoegd en de macadamia notenolie, die veel overeenkomsten vertoont met de samenstelling van ons huideigen talg.
De ster ingrediënten zijn toch wel de typische Australische inheemse ingrediënten, namelijk de Kakadu pruim (vitamine C), de banksia (anti veroudering, antioxidant, ontstekingsremmend) en de vlamboom (anti veroudering, antioxidant) een ingrediënt wat ook nog eens ontzettend hydraterend is. Voeg hier nog een selectie van heerlijke essentiële oliën aan toe en je hebt een zeer luxe gezicht crème.
Klik hier om meer over dit product te lezen.
4 – Antioxidant facial oil omega 3-6-9
Deze ultra rijke olie is een redder in nood in de wintermaanden en bevat een evenwichtige en synergetische mix van 16 antioxidanten oliën, waaronder chia zaad, wortel zaad, tamanu en granaatappel. Het is veel beter dan de oude rozenbottel olie, de vettige substantie die in de jaren negentig veel werd gebruikt.
Voeg een paar druppels van deze anti-ouderdom omega olie toe aan je gekozen serum of crème en je voelt gelijk dat je huid jonger en gevoed aanvoelt. Het is raadzaam om dit in de avond te doen in plaats van die zware nacht crème te gebruiken. Het bevat ook de medicinale en cosmetische inheemse Australische extracten van de Kakadu pruim, de Davidson pruim, het blauwe cipressen zaad en mango zaad.Klik hier voor een volledige ingrediënten lijst.
5 – Marigold hydrating crème
Dit is de crème die je huid weer een beetje moet opfleuren in het midden van de winter. De Marigold hydrating crème is dik en luxueus met een subtiele vleug kamille. De crème bevat een hoge concentratie aan goudsbloem, wat ook wel bekend staat als calendula en een helend kruid voor de huid is.
Daarnaast kun je gotu kola, vitamine E hierin vinden. Het bioactieve inheemse Australische extract van de korenbloem waarin je aminozuur tryptofaan aantreft, een vocht dat huidaandoeningen verbetert en de huid gladder maakt is ook toegevoegd. Ook het inheemse Australische extract van wilgenbast kun je in de crème terugvinden, een bestanddeel wat de huid kalmeert en hydrateert.
Je kunt deze crème eigenlijk overal smeren:
- het gezicht
- je droge ellebogen
- gebarsten hielen
- rode vlekken
- een ontstoken of geïrriteerde huid
- je handen
Na het smeren merk je vrijwel meteen dat het vocht in de huid wordt hersteld en de huid gladder wordt.
Klik hier voor meer informatie over het gebruik van deze super genezende crème van de goudsbloem.
Als je echt een product nodig hebt om met je huid de winter goed door te komen dan zijn de producten uit onze hydraterende collectie het geld dubbel en dwars waard. Ze kunnen verlichting geven bij een jeukende huid, een droge huid gezicht of andere huidklachten. Deze producten zorgen dat je huid in een korte tijd stukken beter aanvoelt, zowel jonger als meer gehydrateerd.
Wat moet je beslist niet doen?
- Gebruik geen huidverzorgingsproducten die agressieve chemicaliën en conserveringsmiddelen zoals triclosan en parabenen bevatten.
- Kies altijd gecertificeerde biologische producten met ingrediënten van nutriëntenrijk voedsel die bruikbaar zijn om je huid te voeden en te verzorgen.
- Neem geen hete douches of een heet bad, heet water haalt namelijk de natuurlijke olie barrière van je lichaam af. Je hebt deze barrière juist nodig om het vocht in je huid vast te houden en de huid soepel en gehydrateert te houden. Streef ernaar om niet langer dan vijf tot tien minuten te douchen in warm water.
- Gebruik geen zeep op je lichaam en zeker niet op je gezicht. Gebruik liever een hydraterende reinigende lotion in plaats van zeep. Ook bij het wassen van je handen is het belangrijk dat je niet kiest voor een product wat de olie van de huid van je handen afhaalt.
- Kies niet voor een toner die de huid van je gezicht laat samentrekken, de huid wordt er alleen maar droger van. Kies liever voor een hydraterende toner en breng de gezicht crème aan voordat de toner is opgedroogd.
- Als je een zeer droge gezichtshuid of een jeukende huid hebt, gebruik dan geen poeder make-up. Kies liever voor een vloeibare foundation of maak gebruik van een licht getinte crème.
- Gebruik geen afwas- of schoonmaakmiddelen als je geen rubberen handschoenen draagt. Over het algemeen zijn deze middelen erg hard voor de huid tenzij het natuurlijke middelen zijn.
De voeding voor een droge huid
Huidproblemen hebben vaak te maken met een disbalans in je lichaam en dit kan komen door een tekort of overvloed aan mineralen, oxidatieve stress, vergiftigingen of ontstekingsprocessen. Met de juiste voeding kun je deze balans herstellen en zorgen dat de huid weer gezond wordt.
Oliën en vetten
Bij een droge of een jeukende huid is het belangrijk dat je genoeg oliën en vetten binnen krijgt in een onverzadigde vorm. Dit is bevorderlijk voor het beschermende laagje op je huid wat vochtverlies tegen gaat. Daarnaast houdt het de huid soepel en zacht.
Omega-3 rijke voeding is een verstandige keuze om de huid gezond te houden. Ze zorgen voor gezonde celmembranen, helpen beschermen, zorgen voor een goede circulatie door gezonde voedingsstoffen door te laten en afvalstoffen af te voeren. Gefermenteerde voedingsmiddelen versterken de werking van deze omega- 3 vetzuren.
Welke voeding is nog meer verstandig?
Rauwe groente zit vol water en belangrijke voedingsstoffen, zoals polyfenolen en mineralen. Deze voeding stimuleert het natuurlijke reinigingssysteem. Voeding die rijk is aan antioxidanten en polyfenolen beschermen de huidcellen ook tegen externe factoren en hierdoor blijft de huid langer jong. Water is altijd gezond want alles in je lichaam heeft de hele dag door water nodig om goed te kunnen functioneren. Als je een gezonde vochtbalans hebt, kunnen ook de afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Vitamines en mineralen voor een droge huid
Als je last hebt van vochttekort ofwel een droge en jeukende huid kun je natuurlijk meer water drinken en dat is zeker niet onverstandig. Maar het is ook belangrijk dat de openingen in je huid die het vocht hebben laten ontsnappen weer sluiten. Gewoon alles dichtsmeren met een dikke crème is hier niet de oplossing, dit moet altijd van binnenuit gebeuren en dat kun je doen met het volgende:
Vitamine A stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor de nieuwe gezonde cellen de beschermende huidlaag vormen. Het brengt ook de talgproductie in balans. Bij een gebrek aan vitamine A heb je vaak een droge huid, schilfertjes en een soort van hard kippenvel.
Zink speelt een belangrijke rol bij je immuunsysteem en de DNA-synthese, maar zorgt ook dat je uit de aminozuren goed eiwitten op kunt bouwen. En deze heb je nodig voor de opbouw van gezonde huidcellen. Zink heeft ook een ontstekingsremmend effect. Bij een tekort aan zink kun je acne krijgen of ontstekingen.
Vitamine C is ook ontstekingsremmend en is een belangrijke antioxidant. Hij kan vrije radicalen onschadelijk maken die een bedreiging zijn voor de huid. Vitamine C is een belangrijke helper bij de vorming van collageen, samen met de aminozuren die je nodig hebt voor deze opbouw. Dit collageen heb je nodig voor de stevigheid van de huid. Bij een tekort aan vitamine C krijg je ook een droge huid want door dit tekort kan er makkelijker vocht aan je huid ontsnappen.
Wil jij jouw droge huid echt verbeteren? Maak dan een afspraak voor de kennismakingsaanbieding. Doormiddel van de SKIN-scan kunnen wij achterhalen wat jouw huid nodig heeft en daarvoor een behandel plan samenstellen.