Veel mensen lopen rond met klachten zoals een opgeblazen gevoel na het eten, last van gasvorming en andere verteringsproblemen. We zijn geneigd te denken dat dat er nou eenmaal bij hoort. Maar dat is niet zo.
Dit soort klachten zegt iets over problemen die aan de binnenkant van je lichaam gaande zijn. De kans is groot dat het duidt op een disbalans in de darmflora en een lekkende darm. In dit blog vertel ik over het herkennen van symptomen die kunnen duiden op een lekkende darm, wat een lekkende darm is, en wat je hieraan kunt doen. Wil jij iets doen aan je darmproblemen? Kijk dan ook naar deze video.
Delen van deze video zou ik waarderen 🙂
Disbalans in de darmen
Wat veel mensen niet weten is dat veel van onderstaande klachten voortkomen uit een disbalans in de darmen, of een lekkende darm. Omdat de opname van voedingsstoffen in je darmen begint, liggen de darmen aan de basis van een balans of disbalans in je hormoonhuishouding, een sterk of een zwak immuunsysteem, een versnelde veroudering of juist verjonging van je lichaam. Je spijsvertering is dus de basis van het goed functioneren van je lichaam ‘van binnen’. Je staat er niet bij stil, maar onderstaande klachten kunnen allemaal te maken hebben met problemen in je darmen nl;
* Depressie
* Gewrichtsklachten / pijn in spieraanhechtingen en gewrichten
* Verteringsproblemen, opgeblazen buik / buikpijn
* Eczeem en
(voedsel)allergieën
* Astma
* Chronische vermoeidheid
* Migraine
* Auto immuunziektes
Wat is het lekkende darm syndroom? (leaky gut syndrome)
Bij een lekkende darm heeft de darmwand een hogere doorlaatbaarheid dan eigenlijk de bedoeling is. Dit ontstaat doordat kleine ontstekingen in de dunne darm de darmvlokken beschadigen. Een lekkende darm kun je als het ware vergelijken met een hele fijne zeef, waarvan een aantal gaatjes net te groot zijn. Er kunnen daardoor grotere stukjes onverteerd voedsel door dan de bedoeling is. Belangrijk in het doorlaten van voedingsstoffen zijn de zogenaamde tight junctions.
De light junctions zou je kunnen vergelijken met schuifdeuren, die onder normale omstandigheden de ongewenste stoffen en te grote stukken voedsel tegenhouden om het lichaam binnen te komen. Bij een lekkende darm werken de tight junctions niet goed en kunnen stoffen die we niet willen zoals toxinen van slechte darmbacteriën, afvalstoffen, onverteerde voedselstukjes en schimmels toch in het lichaam komen.
Als de darmwand (onverteerde) stoffen doorlaat die niet in het lichaam thuis horen, ontstaat de kans dat het immuunsysteem op deze stoffen reageert. Een allergie tegen een bepaald voedingsmiddel treedt dus pas op wanneer de darmwand beschadigd is en ons immuunsysteem (meerdere malen) in aanraking komt met de onverteerde voedselstukjes.
Het immuunsysteem zal in actie komen om deze lichaamsvreemde bedreigingen ‘uit te schakelen’. Een reactie van het immuunsysteem leidt tot het vrijkomen van ontstekingsstoffen (cytokinen) en een stijging van de oxidatieve stress. Dit zet een kettingreactie van beschadigingen in gang met als gevolg een verdere beschadiging van de darmcellen. Het is daarom belangrijk om in het geval van een lekkende darm voedselallergieën te herkennen en tijdelijk te elimineren om verdere beschadigingen te voorkomen totdat de darmwand weer hersteld is.
Lees ook het artikel darmen hebben grote invloed op je huid
Gevolgen van een lekkende darm
Een lekkende darm leidt niet alleen tot een hogere kans op voedselallergieën, maar brengt ook allerlei andere systemische aandoeningen met zich mee. Dit komt door de lage graadsontstekingen die ontstaan als er een grote hoeveelheid lichaamsvreemde stoffen in het bloed terecht komen en door het lichaam getransporteerd worden. Het immuunsysteem ziet deze voedseldeeltjes als toxisch en reageert daarop met allerlei ontstekingsreacties. Een lekkende darm is dan ook één van de grote oorzaken van lage graadsontstekingen, die in verband wordt gebracht met de meeste moderne ziektes.
Waardoor wordt een lekkende darm veroorzaakt?
Een lekkende darm ontstaat doordat de darmflora uit balans is. Een juiste balans in darmbacteriën is essentieel om je darmwand gezond te houden. Is dat niet zo? Dan raken de darmcellen in de dikke slijmlaag aan de binnenkant van je darmen en de verbindingen tussen de darmcellen (de tight junctions) beschadigd. De goede bacteriën van je darmflora vormen in je darmwand een natuurlijke barrière tegen indringers en spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van de darm/bloed-barrière.
Als de goede bacteriën vezels verteren produceren ze bijvoorbeeld korte keten vetzuren. Deze vetzuren dienen als brandstof voor de cellen van de darmwand en helpen het sterk te houden en een lekkende darm te voorkomen. Ook produceren de goede darmbacteriën eiwitten die de darmwand sterk houden.
In je darmen wonen naast de ‘goede’ ook ‘slechte’ (opportunistische) bacteriën. Normaal gesproken worden de ‘slechte’ bacteriën door de ‘goede’ onder controle gehouden, zodat ze zich niet in het wilde weg kunnen vermenigvuldigen. Maar door gifstoffen, medicatie en te veel suikers raken de goede bacteriën in de minderheid. Zodoende krijgen de slechte bacteriën, parasieten en schimmels zoals candida meer kans. De ‘slechte’ bacteriën kunnen vervolgens microscopisch kleine gaatjes in de knooppunten tussen de cellen in je darmwand maken waardoor de darmwand wordt beschadigd.
Hoe kom je aan disbalans in darmflora?
Er zijn verschillende oorzaken waarom je darmflora uit balans kan zijn, waarvan de belangrijkste medicatie, antibiotica, pesticiden, stress en voeding zijn. Veel suiker en (bewerkte) koolhydraten vergroten het aantal schimmels (candida in het bijzonder) en bepaalde opportunistische bacteriën. Veel vezels van granen hebben ook een negatief effect op de darmflora. Die zijn te grof en maken de darmwand kapot.
* Gluten
* Caseïne (melkeiwit) uit zuivel
* Anti-nutriënten uit peulvruchten
* Antibiotica
* Medicijnen
* Pesticiden
* Stress
Hoe kun je ervoor zorgen dat je lekkende darm weer herstelt?
Een lekkende darm herstelt stap voor stap wanneer darmbacteriën weer in balans komen. Vermijd daarom voeding die de darmwand kan beschadigen (zoals gluten in granen en zuivel) en kies voor een gezond voedingspatroon met weinig suikers en koolhydraten.
Wil je weten hoe jouw darmen ervoor staan? Klik hier en maak een afspraak voor de wangslijmtest.
Heb je een vraag? Laat een bericht achter!