Slecht slapen? Als je iemand bent die regelmatig de schaapjes moet tellen om aan je broodnodige zes tot acht uur slaap te komen, ben je waarschijnlijk wel nieuwsgierig naar natuurlijke manieren voor een betere slaap.
Afgezien van het feit dat een tekort aan slaap je humeurig en suf maakt, heeft een slapeloosheid ook een verschrikkelijke impact op je huid. Slapeloosheid, slecht slapen kan namelijk leiden tot chronische ontstekingen, een geïrriteerde huid en voortijdige veroudering. Slecht slapen wordt vaak veroorzaakt door stress, wat ook nog eens schadelijk voor je algehele gezondheid en welzijn is.Wanneer we niet goed slapen maken onze hormonen meer cortisol stresshormonen aan, ze verstoren het evenwicht van het slaaphormoon melatonine en het geluk hormoon serotonine. Dit betekent dat stress gerelateerde slapeloosheid een aanleiding kan zijn voor veel kwesties die een negatieve invloed hebben op de huid, zoals: -Ons vermogen om collageen te produceren-Verstoring van de zuurmantel-Uitdroging van de huid als gevolg van de toename van trans-epidermale waterverlies (TEWL)-Verhoogde gevoeligheid en permeabiliteit-Vroegtijdige veroudering als gevolg van een afname van de elasticiteit van de huid-Daling van de immuniteit niveaus waardoor de chronische huidproblemen kunnen verergeren-Verdeling in het membraan van de huid wat de invasie van bacteriën kan verhogen
10 natuurlijke manieren om slaapproblemen te voorkomen en je teint te verbeteren
1 – Kies een normale bedtijd
Stel voor een betere slaap een normale bedtijd in en hou jezelf eraan. Te vaak te laat naar bed gaan, zorgt voor slaapproblemen. Probeer voor 22.00 uur naar bed te gaan. Tijdens de eerste fase van de slaapcyclus zitten we in een diepe slaap, waardoor de kans kleiner is om zelf wakker te worden of om in onze slaap gestoord te worden.
2 – Cafeïne houdende dranken veroorzaken slapeloosheid
Kies in plaats van cafeïne houdende dranken voor kamille- of kruidenthee na 12 uur ’s middags. Warme melk met een beetje nootmuskaat en een theelepel honing is een uitstekende drank om te nemen voor het slapen gaan. Het verhoogt I-tryptofaan, een essentieel aminozuur. Het is de voorloper van serotine wat vervolgens wordt omgezet in melatonine en deze stof regelt ons bioritme en onze slaap- en waakcyclus. De honing zorgt voor een insuline piek waardoor het tryptofaan in staat wordt gesteld om door de bloedbaan de hersenbarrière te bereiken en hier in de pijnappelklier een conversie te creëren van serotonine aan melatonine. De toename van de melatonine vertelt ons lichaam dat we behoefte hebben aan nachtrust en zorgen voor een betere slaap.
3 – Verwijder het elektromagnetische veld
Verwijder alle elektronische apparaten uit je slaapkamer, niet alleen je telefoon maar ook je laptop en zelfs je TV. Hierdoor verwijder je ook de elektromagnetische velden(EMF)die ook slapeloosheid kunnen veroorzaken. De slaapkamer is nu eenmaal een plek voor rust en ontspanning, niet voor stimulatie. Dit werkt eerder slaapproblemen in de hand.
4 – Ga schoon een schoon bed in
Ga lekker onder de douche of in bad voor het slapen gaan en stap voor een betere slaap in schone nachtkleding en tussen de schone lakens. Vergeet niet je huid te reinigen met een goede cleanser. Voeg wat kamille en lavendel etherische olie toe aan het geurvrije wasmiddel als je het bedlinnen wast.
5 – Beweeg voldoen
Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag om jezelf fysiek uit te putten. Onderzoek heeft uitgewezen dat met een gemiddelde van 150 minuten per week aan matige of krachtige activiteiten het slaapniveau met 65% verbetert. Daarnaast ben je op de dagen dat je jezelf inspant alerter gedurende de dag ten opzichte van diegene die niet zich niet actief inspannen.
6 – Let niet op de klok bij slaapproblemen
Kijk niet de hele tijd naar de klok als je last hebt van slapeloosheid. Probeer te luisteren naar een meditatie die je lichaam ontspant en je adem optimaliseert, zoals een yoga nidra.
7 – Heb je honger of zit je juist vol?
Eet vroeg genoeg om je spijsvertering de kans te geven zijn werk te doen voordat je gaat slapen, maar ook weer niet te vroeg zodat je opnieuw met honger naar bed gaat en hierdoor slaapproblemen krijgt. Tijdens de slaap is je lichaam bezig met vasten en heeft de spijsvertering ook even rust.
8 – Overwerkt?
Je zorgen maken over werk gerelateerde problemen lost deze problemen echt niet op. Het zorgt alleen maar voor slapeloosheid. Er is altijd ergens een oplossing. Zet het in de avond even uit je hoofd. Schrijf op welke zorgen of problemen je bezighouden en wat de mogelijke oplossingen of strategieën hiervoor kunnen zijn om een betere slaap te realiseren.
9 – Stop met roken
Ja, inderdaad het is echt beter. Roken is niet alleen slecht voor de huid maar ook voor een goede nachtrust. Als je een fanatieke roker bent, dan roept je lichaam om nicotine waardoor je in de loop van de nacht ook regelmatig wakker kunt worden en last kunt krijgen van slapeloosheid.
10 – Alcohol drinken kan ook een reden zijn voor slapeloosheid
Als de alcohol begint uit te werken, komt je lichaam uit de diepe slaap (NREM) terug in de droomslaap (REM-fase, rapid eye movement). Deze fase is niet zo diep en hierdoor kun je gemakkelijk wakker worden. In de loop van de nacht heb je meestal zes tot acht verschillende fases die zorgen dat je jezelf uitgerust voelt. Als je alcohol hebt gedronken zijn er meestal maar een of twee cycli waardoor je jezelf uitgedroogd en uitgeput voelt. Alcohol vergroot de hoeveelheid diepe slaap en vermindert de hoeveelheid droomslaap.