Logo Elim Instituut

12 redenen waarom wij rimpels krijgen

Deel dit Bericht

Rimpels en lijntjes, baal jij er ook van elke ochtend weer nieuwe lijntjes en rimpels te ontdekken wanneer je in de spiegel kijkt? Vaak denken mensen dat snelheid van veroudering genetisch bepaald is. Dat is maar 10 tot 20% van de gevallen waar. Je hebt dus zelf meer invloed op veroudering dan je denkt!

Tegenwoordig is men veel bewuster bezig met het tegengaan van veroudering. We smeren ons goed in voordat we de zon in gaan zodat we goed beschermd zijn tegen UV stralen, maar hier zijn 11 minder bekende factoren die huidveroudering veroorzaken.

 1. Suiker
 2. Te weinig vet in het dieet
 3. Vaak vliegen
 4. Stress
 5. Fluctuaties in je gewicht
 6. De menopauze
 7. Slaapgebrek
 8. Neerslachtigheid en depressie
 9. Te veel sporten (ja het bestaat J)
 10. Roken
 11. Vrije radicalen
 12. Darmproblemen
 1. Suiker veroorzaakt rimpels

Kun jij ook zo moeilijk de snoeppot laten staan? Toch doen is mijn advies. Want wanneer suiker opgenomen wordt door het bloed, vindt er een proces plaats dat glycatie heet. Wat inhoudt dat de suiker zich bindt met eiwitmoleculen, waaronder collageen en elastine. Collageen en elastine zijn belangrijke vezels in de huid, en de aantasting door suiker

veroorzaakt een slappe huid (en daardoor een hangende huid) en rimpels.

Voorkomen is beter dan genezen! Dus laat die frisdrank en andere zoetigheden staan. Heb je toch behoefte aan iets zoets? Kies dan liever voor een stukje donkere chocolade. Donkere chocolade bevat antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen (onstabiele atomen die je huidcellen kunnen beschadigen en leidden tot rimpels).

 1. Te weinig vet in het dieet

Vet is niet verkeerd, mits het de juiste zijn. We weten inmiddels dat we vet nodig hebben (zelfs lichaamsvet!) om gezond te zijn en goed te kunnen functioneren.

Maar wanneer je juist veel vetarm eet, is de kans groter dat je huid vroegtijdig verouderd. En dan ontstaan dus rimpels. Gezond eten is belangrijk, maar goede vetten zijn hier echt een onderdeel van. Gezonde vetten zorgen voor een zachte soepele huid en haar, maar kunnen ook de stoelgang verbeteren. Heb je dus last van constipatie, dan ben je ook hier geholpen door meer vet te eten.

De oplossing?

Druppel olijfolie over je salade, eet je ochtendboterham met avocado en eet twee of drie keer per week vette vis zoals zalm.

 1. Rimpels door vliegen

Zonnestralen en UV stralen komen door het raam heen! UV stralen zijn op grote hoogte veel intenser. Dit kan verklaren waarom piloten en stewardessen een grotere kans hebben op , zoals een huidkanker zoals een melanoom. De lucht in een vliegtuig is daarnaast ook veel droger door het beheerste klimaat aan boord en gebrek aan vocht. Dit droogt de huid enorm uit.

Veel water drinken is mijn advies, geen alcoholische bestellen en smeer je huid minstens 30 minuten van te voren in met zonnebrandcrème.

 1. Stress zorgt voor rimpels

Dat stress niet goed voor je is wisten we natuurlijk allang… Maar wist je ook dat het stresshormoon cortisol het collageen en elastine in je huid aantast?

Denk maar eens na, als je stress hebt kijk je vaak moeilijk, je hebt een frons of een grimas op je gezicht. Soms heb je dit zelf niet eens door. Maar door constant deze spieren aan te spannen kunnen er blijvende lijntjes ontstaan.

Ontspannen is het toverwoord J Door sporten, yoga, Tai Chi en zelfs een flinke wandeling, kun je bewegen en ontspanning heerlijk combineren.

 1. Fluctuaties in je gewicht

Het jojo effect heeft grote gevolgen voor de elasticiteit van je huid. Overgewicht leidt tevens tot een hoger insuline en cortisol niveau wat je collageen aantast en afbreekt. De huid wordt bij 5 tot 7 kilo extra dus al extra slap en uitgezakt.

 1. De menopauze zorgt voor rimpels

Tijdens de menopauze gebeuren er veel dingen in het lichaam van een vrouw. Een van die dingen is dat je huid veel vocht begint te verliezen. Het lichaam produceert minder oestrogeen aan, waardoor de collageen productie stagneert en de huid droger aanvoelt. Daardoor kunnen juist tijdens de menopauze meer rimpels ontstaan en verandert de elasticiteit van de huid. Verschillende hydraterende en vocht inbrengende crèmes smeren kunnen helpen je huid wat te herstellen.

 1. Slaapgebrek zorgt voor rimpels

Slapen maakt mooi zeggen ze weleens, en dat klopt! Tijdens de slaap herstelt je huid. Zonder een goede en diepe slaap kan de huid de schade niet herstellen die het gedurende de dag opgelopen heeft. Bovendien zorgt te weinig slaap voor vermoeidheid en stress. Slaap daarom goed, minstens 7 tot 8 uur per nacht. En dan wel op de rug zodat de rimpels geen kans hebben en je glad gestreken wakker wordt  😉

 1. Neerslachtigheid en depressie

Net als bij stress, zal iemand die zich neerslachtig of zelfs depressief voelt vaker en langer fronzen en dit kan lijnen in het gezicht veroorzaken (gek genoeg geldt dit ook voor lachen! –maar lachen is gezond dus lekker blijven doen!).

Depressie zorgt voor stress en een verhoogd cortisolniveau dat weer het collageen van de huid aantast. Een stijging van het cortisol kan ook een daling in groeihormoon veroorzaken waardoor de huid zich minder snel hersteld. En, veelal zorgen mensen met een depressie minder goed voor zichzelf. Ze eten minder gezond en krijgen daardoor ook minder vitamines naar binnen. Bij ‘gewone’ neerslachtigheid kan beweging en sporten helpen.

 1. Teveel sporten

Sporten is natuurlijk heel ontspannend en gezond, mits je goed oplet dat je je vochthuishouding op peil houdt. Doe je dat niet, dan droog je uit en dat is terug te zien in de huid. Voldoende voedingsmiddelen eten die het sporten ondersteunen dragen bij aan de goede gezondheid. Sport je buiten? Vergeet je dan niet in te smeren…. We willen niet nog meer rimpels!

 1. Roken laat je huid 10 tot 15 jaar sneller verouderen

Roken is een van de ergste gewoonten die je je kunt aanleren als je voor altijd jong wilt blijven (of voor zolang je lijf het toelaat!). De oplossing is natuurlijk simpel: stop met roken! Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan voor de meesten. Toch is dit de enige mogelijkheid om vroegtijdig verouderen te voorkomen. Roken brengt veel schade toe aan de collageen- en elasteenvezels, waardoor je huid sneller slap wordt.

 1. Vrije radicalen 

Natuurlijk kan blootstelling aan de zon op zichzelf al rimpels en een oudere huid veroorzaken. Maar de Uv-stralen zorgen ook nog voor een andere factor die tot rimpels leidt: vrije radicalen. Deze vrije radicalen breken je collageen af en beschadigen andere cellen. Door de blootstelling aan zon, luchtvervuiling en roken kunnen ze gestimuleerd worden. Dat wil je niet! Dus, bestrijden door gezonde voeding die antioxidanten bevatten. Dit zijn aartsvijanden van elkaar en kunnen het effect uit de wegruimen.

Je vindt ze in grote hoeveelheden in de meest kleurrijke voedingsmiddelen. Denk hier bijvoorbeeld aan paprika, bieten, zoete aardappel, zwarte bonen, enz. Bouw dus zoveel mogelijk van deze voedingsmiddelen in je dag in en vermijd te veel zon en roken!

 1. Darmproblemen zorgen voor rimpels

Wist je dat heel veel darmproblemen zichzelf in je huid uiten. Heb je al veel geprobeerd om een mooie huid te krijgen, maar zie je nagenoeg geen resultaat? Grote kans dat je een probleem in je darmen hebt. Als je een darmprobleem hebt, gaat al jouw energie naar je darmen. Er is dan onvoldoende energie over om je huid te kunnen herstellen. Veel mensen merken zelf niet dat ze een darmprobleem hebben.

De opname van vetzuren en ander bindweefsel versterkende nutriënten, vinden in de darmen plaats onder hele specifieke omstandigheden. Als deze processen, om welke reden dan ook niet volledig goed verlopen, dan zal je bindweefsel maar ook je huid mankementen gaan vertonen. Het gevolg hiervan is vroegtijdige huidveroudering en huidproblemen zoals (zware) acne, eczeem, psoriasis, rosacea en zelfs die vervelende zichtbare poriën op de huid. Als je last hebt van huidveroudering of darmproblemen is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken, zodat je onnodige huidveroudering kan voorkomen.

Tot slot…

Huidveroudering en rimpels tegengaan – of tenminste zolang mogelijk uitstellen – is niet zo heel moeilijk als de meesten wellicht denken.

Al deze factoren zorgen voor het ouder worden van de huid. Natuurlijk kan ouder worden op zich ook leiden tot veel rimpels, maar wanneer je de factoren genoemd in dit artikel combineert met het natuurlijk ouder worden, dan kun je ervan uitgaan dat je er al snel veel ouder uitziet dan de datum op je geboorteakte!

Wil je zorgen dat jou huid minder snel verouderd? Maak dan een afspraak voor de SKIN-scan.
Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl