Logo Elim Instituut

Voedingsmiddelen en gezondheid

Deel dit Bericht

De laatste jaren zijn veel consumenten steeds meer gaan letten op gezonde voeding. Maar wat is gezond, en vooral wat niet? Gezond eten helpt (chronische) ziektes tegen te gaan, maar ook als je wilt afvallen is het belangrijk om goed op je voeding te letten. En goede voeding zorgt ervoor dat ook je huid in opperbeste conditie blijft.

Maar waar moet je nu precies op letten? Hoe kun je zelf al voorwerk doen naar gezonde voeding?

Je zou kunnen beginnen met het lezen van de etiketten. Zo kun je zien waar een product uit bestaat en leer je gaandeweg welke ingrediënten goed zijn en welke niet. En let erop dat je ook de etiketten leest van ‘gezonde’ producten want deze zijn lang niet altijd zo goed als men denkt.

Hieronder heb ik 20 ongezonde voedingsmiddelen op een rijtje gezet. Het beste is dus om deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Waar mogelijk heb ik gezonde alternatieven voor je erbij gezet.

  1. Suiker, geraffineerd granen en plantaardige oliën

Deze ingrediënten komen bijna in alle voedingsmiddelen voor en zijn slecht voor je. Je kunt ze herkennen aan bijvoorbeeld deze benamingen:

  • Toegevoegde suiker (of alles onder de naam fructose)
  • Geraffineerde granen zoals witmeel
  • Geraffineerde plantaardige oliën
  • Kunstmatige transvetten

Dit zijn de meest voorkomende en slechtste ingrediënten in ons moderne eetpatroon. Zoveel mogelijk vermijden dus.

  1. Bewerkte voedingsmiddelen

Bijna al ons eten is bewerkt of wordt in een fabriek geproduceerd. Dit is vaak verre van gezond voedsel en kun je dus beter laten staan in de supermarkt. Ga voor echt voedsel en probeer zoveel mogelijk zelf te maken met verse ingrediënten.

  1. Suikerhoudende dranken

Nog zo’n bron van suiker en dus slecht voor de gezondheid; frisdranken en andere vooraf geproduceerde drankjes. Suiker is een van de grootste calorieën-slurpers van ons lichaam. We kunnen er geen genoeg van krijgen en daarnaast worden we er ook nog eens afhankelijk van. Onze hersenen zijn tegenwoordig ‘verslaafd’ aan suikers en probeer daar maar eens vanaf te komen.

Een teveel aan suikers kan in ons lichaam ook voor insulineresistentie zorgen. Dit wordt vervolgens weer in verband gebracht met bijvoorbeeld diabetes type 2 en hartziektes. Suikers zijn de grootste dikmakers van onze voeding en hierdoor zie je steeds meer mensen met obesitas.

Gezond alternatief: water, koffie of thee zonder toevoegingen.

  1. Vruchtensappen

We denken vaak dat het gezond is, maar het tegendeel is waar. Ook vruchtensappen bevatten veel suiker en zijn vaak eigenlijk niets meer dan met fruit op smaak gebracht suikerwater. Het bevat meestal maar een kleine hoeveelheid antioxidanten en vitamine c en weegt daarom dus niet op tegen de grote hoeveelheid vloeibare suikers die erin verwerkt zijn.

Gezond alternatief: zelf vruchtensap maken van verse vruchten of simpelweg water drinken.

  1. Agavesiroop
    Een zoetstof waarvan men denkt dat het gezond is. Maar het tegendeel is waar want het bevat veel fructose, een zeer geraffineerde zoetstof. Agave bevat zelfs meer fructose dan andere suikers dus kun je beter mijden.

Gezond alternatief: erythirol of stevia. Dit zijn natuurlijke suikers en calorievrij.

  1. Koffie met melk en suiker

Koffie is van nature een gezonde drank en bevat veel antioxidanten. Het zijn juist de toevoegingen aan de koffie die het ongezond maken. Denk aan suiker, melk en koffieroom. Probeer dus om je koffie gewoon zwart te drinken. Daar zitten veel voordelen aan want antioxidanten zijn goed voor het lichaam.

  1. Bewerkt vlees

Echt wetenschappelijk bewijs is er niet voor geleverd, maar bewerkt vlees zou diverse ziektes in de hand werken zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Kies daarom voor biologisch vlees of koop het direct bij de boer. De vleesindustrie maakt juist dat er allerlei toevoegingen in het vlees terecht komen die ongezond voor je zijn.

  1. Bewerkte kaas
    Kaas puur natuur bevat veel nutriënten welke goed voor ons zijn. Bewerkte kaas daarentegen zit vol met allerlei vulmiddelen die weinig met kaas te maken hebben. Het zorgt er alleen voor dat het lijkt op kaas, maar dat is het dus niet. Koop de kaas dus direct bij je in de buurt, liefst direct bij de boer, maar niet in de supermarkt.
  1. Geraffineerde plantaardige oliën
    Dit zijn oliën zoals katoenzaadolie en sojaolie. De inname hiervan is de laatste tijd drastisch toegenomen. Ze bevatten een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren en die zijn in die grote getale niet goed voor ons lichaam. Ze zijn gevoelig voor oxidatie en worden in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Gezond alternatief: boter, kokosolie, olijfolie extra vierge of avocado-olie.

  1. Margarine

Vroeger dacht men dat margarine een gezonder alternatief was voor boter, maar dat bleek helaas niet waar. In margarine zitten veel kunstmatige nutriënten en daardoor neemt het transvetgehalte aanzienlijk toe. Verre van gezond dus.

Gezond alternatief: echte boter, liefst van koeien die enkel gras eten.

  1. Witbrood

De slechtste variant van brood. Brood wordt over het algemeen gemaakt van tarwe. En tarwe bevat weer gluten dat voor veel mensen slecht verteerbaar is, ook als je geen glutenovergevoeligheid hebt. De commerciële broden worden gemaakt van bewerkt tarwe dat weinig (lege calorieën) nutriënten bevat en tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel leidt.

Gezond alternatief: spelt- of zuurdesembrood (voor mensen die wel tegen gluten kunnen) of volkorenbrood (minder slecht dan witbrood).

  1. Koekjes, gebak en cake

Snacks die erg ongezond zijn omdat ze vaak uit veel geraffineerde suikers en tarwe bestaan. En ze bevatten ook vaak veel transvetten. Behoorlijk ongezond dus en ook nog eens echte caloriebommetjes.

  1. Snoeprepen

Net als bij koek gebak en cake erg ongezond. Ze bevatten veel suikers en vetten en stillen daardoor maar even je trek. Dat maakt dat je snel weer honger zult krijgen en je er nog meer van gaat eten.

Gezond alternatief: fruit of eet een stukje donkere chocolade (met een cacaogehalte van boven de 74%).

  1. IJs
    Niets zo lekker als ijs, zeker na het eten. Maar gezond is het niet. Het zit vol met suikers en bevat veel calorieën. Lekker laten staan dus dat ijs. 

Gezond alternatief: zelf ijs maken en minder of helemaal geen suiker toevoegen.

  1. Magere yoghurt
    Van yoghurt zou je denken dat het gezond is, maar ook van dit product is de commerciële variant uit de supermarkt verre van goed voor je. Het bevat vaak minder vet, maar om dat te compenseren juist weer heel veel suiker. Ook zit er vaak geen probiotica meer in. De bacteriën zijn namelijk gedood door het fermentatieproces.

Gezond alternatief: toch maar de volle gewone yoghurt nemen die wel probiotica bevat. Liefst van grasgevoerde koeien.

  1. Frites en chipsHet oorspronkelijke product, witte aardappels, waarvan frites en chips gemaakt zijn, is gezond. Maar het eindproduct dus niet. Frites en chips bevatten erg veel calorieën en je eet er gemakkelijk teveel van. Ze bevatten ook nog eens grote hoeveelheden acrylamide, een kankerverwekkende stof die gevormd wordt als de aardappels gefrituurd, gebakken of geroosterd worden.

Gezond alternatief: eet aardappels gewoon gekookt, dat is de gezondste manier.

  1. Glutenvrij junkfood
    Men denkt dat glutenvrij eten gezond is. En dat is het in principe ook, mits je de gluten niet gaat vervangen door glutenvrije producten waar dan vaak weer meer suiker, geraffineerde granen en ongezonde oliën inzitten. Daarvan stijgt je bloedsuikerspiegel snel en zorgt ervoor dat je erna snel weer honger hebt en nog meer gaat eten.

Gezond alternatief: kies voor producten die van nature al glutenvrij zijn zoals onbewerkte planten en dierlijke voedingsmiddelen.

  1. Junkfood met weinig koolhydraten
    Veel diëten zijn gebaseerd op inname van zo weinig mogelijk koolhydraten. En dat is prima zolang je de producten vervangt door echte voedingsmiddelen. De bewerkte vervangingsproducten, zoals snoeprepen of maaltijdvervangers, zijn minder gezond. Dat zijn over het algemeen geraffineerde producten met weinig feitelijke nutriënten.
  1. De meeste fastfoodmaaltijden
    Ik denk dat ik je eigenlijk niet hoef te vertellen dat junkfood in het algemeen gewoon heel erg ongezond is. Het eten wordt onder massaproductie geproduceerd en is vaak sterk bewerkt. Het enige voordeel is, is dat het goedkoop voedsel is. Maar uiteindelijk gaat dat ook niet helemaal op omdat een slechte gezondheid vaak juist weer meer geld kost.
  1. De meeste pizza’s
    Het is een van de meest populaire soorten van junkfood. Helaas worden er vaak ongezonde ingrediënten gebruikt bij de commerciële bereidingen van pizza die bijvoorbeeld in de supermarkt liggen. Het deeg wordt gemaakt van geraffineerd witmeel en het vlees is meestal ook bewerkt. Daarnaast bevat een pizza ontzettend veel calorieën. Je kunt ze dus maar beter niet eten.

Gezond alternatief: zelf pizza maken met verse gezonde ingrediënten.




Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl