De nadelige effecten van blauw licht
Dr. Justine Hextall uit de Harley Medical Group uit Londen zei onlangs dat er zelfs bewijs is dat het licht van mobiele telefoons, computerschermen en televisies, die allemaal een zichtbaar hoge energie lichtbron zijn (HEV) kunnen doordringen tot de diepere niveaus van de huid.
Zij vertelt aan de Daily Mail dat wanneer men te veel tijd doorbrengt voor een dergelijk scherm, dit resulteert in schade door de vrije radicalen die een toename van het enzym MMP-1 veroorzaken. Dit enzym breekt het collageen en de elastine in de huid af, stoffen die we juist nodig hebben om de huid stevig en jeugdig te houden.
Dit leidt dus tot de ontwikkeling van fijne lijnen en rimpels, evenals een slappe huid. Volgens Dr. Hextall is ook het gebruik van een laptop of smartphone in de buitenlucht niet aan te raden, de reflecterende eigenschappen van het scherm verhogen de blootstelling aan UVA- en UVB licht. Nog meer redenen dus om je goed te beschermen tegen zonschade door zonnebrandcrème te gebruiken en een hoed te dragen als je buiten bent.
Blijf uit de buurt van het blauwe disco licht
HEV licht wordt ook wel blauw licht genoemd. Het heeft een hoge korte golflengte, een hoge energie lichtbron in de violet/blauwe band in het zichtbare spectrum. Dit licht wordt niet alleen gekoppeld aan een voortijdige veroudering van de huid, maar ook aan vermoeidheid van de ogen, een verstoord slaappatroon en maculaire degeneratie (netvlies veroudering).
Blauw licht is eigenlijk overal
Het licht van de zon reist door de atmosfeer. De kortere, hoge energie blauwe golflengtes botsen met de luchtmoleculen waardoor het blauw licht wordt verspreid, daarom lijkt de hemel blauw. Deze natuurlijke vorm van het blauwe licht gebruikt je lichaam om je cycli van wakker zijn en je slaapperiodes te reguleren. Dit biologische ritme staat bekend als het circadiaans ritme. Het blauwe licht helpt ook om je alertheid en je reactiesnelheid te verhogen, maar ook om stemmingen te verheffen en het gevoel van welzijn te doen toenemen.
Kunstmatig blauw licht
Het is juist de kunstmatige lichtbron van blauw licht die ons zorgen baart, het licht van televisies, computers, smartphones, tablets, energiezuinige Tl-lampen en ledverlichting. De meeste hedendaagse elektronische apparaten worden verlicht door ledverlichting om de schermhelderheid en de duidelijkheid te vergroten. Maar door het massale gebruik van deze apparaten worden we blootgesteld aan te veel blauw licht.
En dan bedoel ik ook massaal!
Een nieuwe enquête van ‘R U ok?’ heeft aangetoond dat Australiërs gemiddeld 46 uur van hun wekelijkse ontspanningsuren aan het kijken zijn naar hun televisies en digitale apparaten, terwijl ze maar gemiddeld zes uur tijd doorbrengen met familie en vrienden.
Dus te veel uren naar dat schermpje staren, gaat niet alleen ten koste van onze huid, onze ogen en onze slaap, maar zeker ook ten koste van onze relaties.
Kunnen veilige schermen ons beschermen tegen een Netflix Face?
Als we je een diagram van het lichtspectrum zouden laten zien, kun je hierop zien dat de golflengten van UVA en UVB stralen variëren tussen de 100 nanometer en 400 nanometer. Een nanometer is een eenheid waar licht mee gemeten wordt. Blauw licht varieert met een golflengte tussen de 380 nanometer en de 500 nanometer. Het is inmiddels bewezen dat een golflengte tussen de 380 en 400 nanometer schadelijk is voor onder andere je huid. Hoe meer de golflengte in de buurt komt van de 500 nanometers, hoe minder het risico.
De techniek staat niet stil
Technologiebedrijven gaan zich steeds meer richten op het ontwikkelen van veilige schermen, die de schadelijke blauwe lichtfrequenties die van onder de 450 nanometer (violette) naar boven verschuiven naar boven de 460 nanometers (marineblauw).
Het Nederlandse bedrijf Philips onthulde vorig jaar op de IFA-beurs, een elektronicabeurs voor consumenten in Berlijn haar ‘SoftBlue’ scherm. Ze zeggen dat deze schermen beter zijn voor de ogen en dus hopelijk ook voor de huid. ASUS en BenQ hebben samen met het Amerikaanse ViewSonic ook veilige schermen geïntroduceerd.Het is ook mogelijk om bepaalde apps te downloaden met filters voor je blauwe licht, die bijvoorbeeld gedurende de nacht geelachtig licht gebruiken. Wat dan weer beter is voor je nachtrust. Maar kom op, dit is natuurlijk gewoon een pleister op de wonde.
Het echte probleem is niet het scherm of het blauwe licht, het is onze overconsumptie van de tijd die we met het scherm doorbrengen en we hebben echt geen filter of veilig scherm nodig om dat te bevestigen.
Het enige wat we nodig hebben, is een spiegel voorhouden
Kijk gewoon eens hoeveel tijd jij daadwerkelijk doorbrengt achter een scherm. Is het te veel, minder dan. Mocht je het toch lastig vinden om jouw beeldschermtijd gelijk flink te reduceren, zorg dan in ieder geval dat je vast beschermende maatregelen neemt.
Gebruik in ieder geval dan toch een blauwlichtfilter beschermlaag op je smartphone. Er zijn zelfs telefoons waarbij je het blauwe licht kunt uitschakelen en hem in plaats daarvan meer geel licht geven. Meestal heet dit de nachtmodus, dus kijk of jij een nachtmodus op je telefoon hebt. Zet hem aan en bescherm hiermee je ogen en je huid.
Te veel licht is altijd slecht
Het maakt niet uit of het blauwe licht nu van de zon komt of van een scherm, het is voor je ogen en je huid nooit goed om hier teveel aan blootgesteld te worden. Bij de zon is het verstandig om een gepolariseerde zonnebril te dragen en als je geen blauwlichtfilter bescherming op je telefoon hebt, kun je ook de afstand naar het scherm vergroten. Hou je smartphone op een armlengte afstand als er teveel blauw licht is. Misschien heb je dan wel een bril nodig om te kunnen zien wat er staat op het beeldscherm.
Blauw licht voor huidaandoeningen
Anderzijds hebben bepaalde onderzoeken ook weer aangetoond dat een behandeling met blauw licht ook een positief effect kan hebben op bepaalde huidaandoeningen. Dit is alleen het geval als een arts dit voorschrijft. Anders moet je te allen tijde bescherming en goede huidverzorgingsproducten gebruiken. Als je de huid gaat verzorgen is het belangrijk dat je huidverzorgingsproducten gebruikt die vol zitten met antioxidanten om de negatieve effecten van het blauwe licht zo veel mogelijk te verminderen.
Het is gewoon tijd om de feiten onder ogen te zien
Dr. Hextell had het niet alleen over een Netflix gezicht, ze had ook nog andere benamingen voor dingen die vandaag de dag net zoals Netflix nadelige effecten kunnen hebben.
Cappuccino gezicht – te veel koffie kan zorgen voor een droge, gedehydrateerde huid en rosacea
Forenzen gezicht – mensen die veelvuldig woon-werk verkeer hebben, hebben vaker pigmentatie, zonnevlekken, lijnen en rimpels, een droge huid en een doffe en futloze huid. Onze Vital C Elixer kan gebruikt worden om deze effecten tegen te gaan.
Vlieg gezicht – mensen die regelmatig tijd doorbrengen in hogedruk cabines met gerecycled lucht hebben vaak eerder ontstekingen, roodheid en puistjes.
Bank en aardappelgezicht – te weinig beweging kan zorgen voor acne, rosacea en een vette huid.
Binge-watch jij graag?
Ben jij een binge-watcher en als je dat bent, maak je jezelf zorgen om de nadelige gezondheids- en schoonheidseffecten die dit met zich mee brengt? En gewoon uit nieuwsgierigheid, wat is jouw favoriete serie van dit moment?
Mijn favoriete serie van Netflix is ‘Black List’. Super spannend en ik kan niet wachten tot het nieuwe seizoen er weer is. Maar wij kijken alleen Netflix en geen normale televisie en we zorgen dat ondanks de spanning en ontspanning die Netflix bij ons teweegbrengt, het aantal schermuren per week wel op een redelijk niveau blijft.
Feiten en weetjes over blauw licht:
- Blauw licht komt in daglicht voor
- Blauw licht is het sterkst geconcentreerd in het vroege daglicht
- Blauw licht wordt uitgestraald door veel elektronische apparaten
- De naam van blauw licht is HEV, namelijk High Energy Visible light
- Blauw licht kan in een gecontroleerde dosis helpen bij acne
- Te hoge dosis blauw licht van zonlicht doet ook de voordelen van de vitamine D opname door licht teniet
- Blauw licht veroorzaakt ROS (reactive oxygen spieces) die overmatige vrije radicalen in de huid veroorzaken
- Blauw licht dringt dieper door dan UVA-straling
Verhoog je bescherming
Met deze wetenschap kun je zelf al een aantal stappen ondernemen om jezelf zo goed mogelijk tegen het blauwe licht te beschermen. Bijvoorbeeld door het verminderen van je schermuren, een betere bescherming van de huid en de ogen. Neem je verantwoording en zorg dat dingen die leuk moeten zijn, geen nadelig effect op je huid of gezondheid kunnen hebben.
Kies het juiste product
Je ziet ze tegenwoordig al bij de parfumeries en drogisterijen liggen, de speciale crèmes, sprays en potjes die je moeten beschermen tegen het blauwe licht van het kijken naar Netflix, Instagram of naar iets anders op je beeldscherm. Vertrouw hier niet zomaar blindelings op. Voor veel bedrijven gaat het alleen om het geld verdienen. Ook al wordt er gesproken over wetenschappelijke studies die hebben aangetoond dat blauw licht schadelijk is voor de huid, de ogen en de nachtrust, het wil niet zeggen dat ieder product ook afdoende bescherming biedt.
Netflix en kraaienpootjes
Toch zijn er wel onderzoeken geweest die aangetoond hebben dat dit ‘blauw licht’ invloeden op ons heeft. Natuurlijk is het niet zo dat na een paar aflevering van je favoriete serie op Netflix gelijk de eerste kraaienpootjes verschijnen, maar zorg gewoon dat het geen gewoonte wordt. Wil je wel graag beschermende producten voor de huid gebruiken, zorg dan dat je ook voor de juiste producten kiest.
Een gezonde blos op je wangen
Dat blauw licht je slaap kan verstoren dat is wel bij iedereen bekend. Dit is dus iets waar je serieus rekening mee moet houden. Te weinig of een onrustige slaap heeft namelijk ook invloed op je huid. Het turen naar een te klein schermpje verhoogt de kans op kraaienpootjes, door het samenknijpen van je ogen. Het mag logisch zijn dat een vies scherm van je mobiele telefoon tegen je huid van je gezicht houden ook niet bevorderlijk werkt voor je huid.
En wat denk je waar je eerder een gezonde blos van op je wangen krijgt? Lekker wandelen op het bos of het strand of de hele dag achter je computer of televisie zitten?
Wil jij het beste voor jouw huid? Maak dan een afspraak voor de Elim Huidherstel Formule.