Onze huid is een weerspiegeling van de gezondheid van je binnenkant. Misschien is het niet voor de hand liggend, maar je huid wordt van dezelfde stamcellen gemaakt als onze darm.
Hoe beter de conditie van je darmen, hoe mooier en gezonder je huid zal zijn. Raakt je darm aangetast bijvoorbeeld door verkeerde voeding? Dan zien we dat terug in je huid. Het is daarom belangrijk om je darm microbiologische samenstelling te achterhalen. Je (darm) microbiologische samenstelling kan een behandeling maken of juist breken. Wanneer we weten wat jouw microbiologische samenstelling is, bepalen we welk behandeltraject voor jouw huid en lichaamstype nodig is.
Waarom is dit belangrijk is om te weten?
Het is belangrijk dat microben, die op je darmwand leven, aanwezig zijn in de juiste aantallen en soorten. Sommige schimmels en parasieten zijn ziekmakend als ze in grote aantallen op de darmwand aanwezig zijn. Stel dat de samenstelling van je darmflora verkeerd is, dan heb je veel meer schimmels en ander ziekmakende microben in je darmen dan nodig is. Hierdoor treedt een lekkage van je darmwand op, waardoor vrije radicalen (losgeslagen deeltjes) in je bloedbaan terecht komen. Vrije radicalen gaan in je onderhuidse bindweefsellaag zitten waardoor je gaat verzuren. Voedingstoffen worden daardoor veel minder goed opgenomen.
En nog een belangrijke…
Darmproblemen veroorzaken rimpels! Ook andere huidproblemen starten vaak vanuit de darmen, zoals acne, rosacea, psoriasis en eczeem. Gaat het dus fout in je darmen? Dan gaan je rimpels moeilijker of zelfs helemaal niet meer weg. Dat klinkt wat gek, maar je moet het zo zien…
Je onderhuidse bindweefsel treedt op als een soort steunpilaar voor de huid zelf. Door een slechte gezondheid van je darmen krijgen vrije radicalen de ruimte en wordt jouw bindweefsel veel sneller afgebroken. Zakt het bindweefsel door? Dan zakt je huid in waardoor er rimpels ontstaan. Deze fouten merken we niet wanneer we onder de 35 tot 40 jaar oud zijn, maar pas daarna wanneer de rimpels zichtbaar zijn en je ze weg wilt hebben.
Je darmflora bepaalt je gezondheid
Je darmflora heeft dus een super belangrijke functie voor je gezondheid. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goed functionerende spijsvertering, voor de opname van mineralen en voor de weerstand. Een verstoorde darmflora kan tot diverse klachten en aandoeningen leiden en verstoort het zuur-base evenwicht in ons lichaam.
Diverse factoren die de darmflora uit balans kunnen brengen, zijn bijvoorbeeld antibiotica en andere medicijnen. Het regelmatig innemen van antibiotica (vooral het breedspectrum antibiotica) doden niet alleen ziekmakende bacteriën, maar doden ook de beschermende darmbacteriën. Andere medicijnen werken ook remmend op probiotische bacteriën, zoals:
- maagzuurremmers
- steroïde medicijnen (Prednison)
- pijnstillers (aspirine en NSAID’s als Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen)
- anticonceptiepil
- darmklachten door stress
Stress heeft een negatieve invloed op je darmen
Het ervaren van stress heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de darmflora. Het leren hanteren van stress helpt dus ook voor het in stand houden van je darmflora. Naast medicijnen en stress verstoren milieuverontreiniging en zware metalen als amalgaam, fluor (slik je tandpasta niet door!) en cadmium (onder andere in sigarettenrook en benzine!) eveneens de darmflora.
Een darminfectie door virussen, parasieten, schadelijke bacteriën, schimmels en gisten is zowel een gevolg als oorzaak van een slechte samenstelling van de darmflora.
Ben jij benieuwd hoe jouw darmflora ervoor staat?
Samen heb ik, als gerenommeerd huidspecialiste in Nederland, met naturopaat Rassie Erasmus van Centrum voor Natuurgeneeskunde POMT in Ridderkerk een unieke onderkenningsprotocol ontwikkeld. Door middel van onder andere een wangslijmtest kunnen we bepalen hoeveel vrije radicalen er in jouw lichaam aanwezig zijn. En wat er voor nodig is om dit op te lossen om een zo effectief mogelijk resultaat te krijgen.
Lees hier wat je door deze test nog meer te weten kan komen