Oliën en vetten zijn essentieel voor jouw lichaam. Het is belangrijk om te weten dat niet alle oliën en vetten slecht zijn voor je gezondheid. Er zijn gezonde verzadigde vetten, zoals biologische boter en kokosolie te koop. De eerste is de zogenaamde biologische boter wat vrij is van pesticiden in tegenstelling tot de meeste normale soorten boter en kaas. Kokosolie wordt beschouwd als de gezondste olie die kan worden gebruikt in de keuken. Bovendien is het aanbevolen om tenminste drie eetlepels kokosolie te gebruiken per dag. Bak daarom je eten in kokosvet.
Het is belangrijk dat kokosvet wel in een glazen pot zit, want dit is namelijk de goede variant. Het wordt ook wel verkocht in het aluminium of plastic maar dat is dus de slechte variant. Hierin zit namelijk BPA(Bisfenol-A) dit komt namelijk veel voor in plastic verpakking. Kokosvet is namelijk de rijkste bron aan verzadigde vetten die er in de natuur te vinden is en neemt dus makkelijk BPA op wat is plastic of aluminium zit. Ons advies is: koop gewoon een glazen pot.
Olijfolie oxideert bij warmte en is dus niet goed om te bakken
Regelmatig krijg ik vragen waar je het beste je eten in kunt bakken. Veel mensen denken dat olijfolie goed is om in te bakken maar als dit te warm wordt dan gaat het oxideren en dit komt weer in je voedsel terecht. Maar er zijn toch speciale soorten olijfolie waar je in mag bakken is de vraag die ik dan vaak hoor. Die zijn er inderdaad. Maar om ze geschikt te maken voor die hogere temperaturen zijn nu net alle nuttige stoffen verwijderd. Zo worden de voordelen opeens weer nadelen. Daarom is het beste om je eten vooral te bereiden in kokosvet, rode palmolie of rijstzemelolie. Zo krijg je ook weer extra omega-3 binnen. Vergeet vooral ook niet om regelmatig een lekkere verse haring, makreel, zalm of een paar sardientjes te eten. Hierin zit weer omega-3 in wat goed is voor een gezonde en jonge huid.
Andere oliën zoals extra vergine olijfolie en lijnzaadolie zijn het beste als ze dus koud blijven. Het is daarom een ideale aanvulling op je salade als sladressing. Er zijn ook andere gezonde en goede oliën zoals sesamolie, palmolie en visolie.
Waarom zijn Omega-3 en Omega-6 in oliën en vetten belangrijk?
Omega-3 en omega-6 zijn essentiële vetzuren. Deze oliën zijn nodig omdat het lichaam het niet zelf kan produceren. Naast het consumeren moet ook de juiste verhoudingen ten opzichte van elkaar goed zijn. Teveel hoeveelheid één essentiële vetzuren kan leiden tot tekort naar de andere. In het menselijk brein, moet er een verhouding van 1:1 in termen zijn van omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren. Als gevolg van het overwicht van plantaardige oliën in het eten waar bijna geen omega-3 in zit en die wel een enorme hoeveelheid omega-6 bevatten. Tegenwoordig krijgen we wel 10-20 keer meer omega-6 binnen dus moet je nagaan hoeveel extra omega-3 we moeten nemen om dit weer goed te krijgen.
Deze essentiële vetzuren zijn de belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft en moet worden gegeten in hoeveelheden van dagelijks een aantal eetlepels. Door het bovenste te doen, kan dus goed evenwicht worden gebracht tussen omega-3 en omega-6 in het lichaam en zodat je meer energie krijgt, dus kracht en uithoudingsvermogen, evenals het herstellen van vermoeidheid. Essentiële vetzuren omega-3 kan de kwaliteit verbeteren van het menselijk bloed en voert zuurstof en voedingsstoffen efficiënt door. En wat we zeker niet moeten vergeten is dat het de geest alerter maakt.
Wat zijn de andere voordelen van goede balans van essentiële vetzuren?
Het volgende is een lijst van andere voordelen wat we kunnen bereiken als er een goed evenwicht is met oliën en vetten in ons lichaam.
- Minder hunkeren naar suiker en koolhydraten. De reden waarom goede vetten eten kan helpen gewicht te verliezen is te wijten aan het feit dat wanneer deze koolhydraten niet als brandstoffen door je cellen worden gebruikt, deze opgeslagen worden als een verzadigd vet.
- Vet vormt meestal de hersenen. Door het eten van juiste hoeveelheden omega-3 en omega-6, is een betere ontwikkeling voor je hersenen. Je kunt een hoger IQ bereiken en je alertheid wordt beter. Zwangere vrouwen kunnen ook essentiële vetten gebruiken voor een adequate ontwikkeling van de foetus.
- Essentiële vetzuren is voor je huid ook heel belangrijk. Je huid wordt zachter en ziet er beter uit. Gebieden die problematisch zijn van je huid zoals acne of rosacea zullen vaak ook verbeteren. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor een jonge stralende huid.
Speciaal voor jou een recept met gezonde oliën en vetten:
Gefileerde zalm met zongedroogde tomatensaus
Ingrediënten:
Kokosvet
2 eetlepels gehakte sjalotjes
1 eetlepel gespannen citroensap
½ kopje droge witte wijn
6 zongedroogde tomaten, fijngehakt
½ theelepel grof zout
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gehakte basilicum
1 eetlepel fijngehakte tijm
2 theelepels fijngehakte rozemarijn bladeren
½ kopje droge broodkruimels
2 filets (Gefileerde zalm)
Met behulp van een 10-inch koekenpan,doe je zalm in kokosvet op middellange warmte. Vervolgens de sjalotjes in een andere koekenpan, voortdurend roeren totdat ze iets goud zijn. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Voeg de citroensap, rozemarijn, tijm, basilicum, zongedroogde tomaten en wijn erbij toe. Kook de saus tot het is teruggebracht tot ½ kopje voor ongeveer 2 minuten op een midden-hoog vuur. Serveer het met zout en peper en zet het opzij.
Verwarm de oven op 200 graden. Smeer de ovenvaste schaal in met kokosvet. Combineer de kruiden en broodkruimels op een wax papier (dit is wat anders als bakpapier) de naam zegt het al; er zit een klein beetje wax op en doe het mengsel op elke zalmfilet. De filets overbrengen in de ovenschaal en besprenkel dit met eetlepels olijfolie.
Bak dit ongeveer 8 tot 10 minuten in de oven. Wacht totdat de vis gaar is en controleer de troebelheid met een mes. Snijd elke zalmfilet kruislings, en de saus apart naast de zalm opdienen. In weinig tijd een gezonde maaltijd. Eet smakelijk!
Mocht jij nog aanbevelingen, vragen of suggesties hebben op het gebied van oliën en vetten dan horen we dat natuurlijk graag. Schrijf hieronder jouw reactie over dit artikel.