Huidverzorging de waarheid. Veel mensen vinden het geruststellend als er natuurlijke en biologische conserveringsmiddelen worden gebruikt in huidverzorgingsproducten, het is dan ook een belangrijke reden om voor organische huidverzorging te kiezen.
Het is natuurlijk fantastisch dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de toxische conserveringsmiddelen in de reguliere huidverzorgingsproducten. Toch kunnen ook bepaalde biologische en/of natuurlijke huidverzorgingsproducten nog giftige conserveringsmiddelen bevatten, deze lijken dan op het eerste gezicht een natuurlijke basis te hebben, maar blijken toch bepaalde stoffen te bevatten die giftig zijn. (Controleer daarom altijd het etiket, let erop dat het product gecertificeerd biologisch is, dan pas kun je overtuigd zijn van de puurheid).
Schadelijke conserveringsmiddelen in producten die niet in glas zitten
Daarnaast kunnen bonafide verzorgingsproducten, zowel natuurlijke als biologische producten nog twee andere problemen hebben. Wanneer zij geen harde conserveringsmiddelen bevatten, hebben ze ook geen lange houdbaarheid. Ze zijn dus onderhevig aan verandering en kunnen bederven en dit bederf kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het product wordt dan een contaminant, dit is een substantie die verontreinigd is. Deze contaminant ruikt niet alleen vies, maar hij ziet er ook niet echt aantrekkelijk meer uit. Het is niet gezond om dit product te blijven gebruiken en soms is er zelfs medische hulp nodig als hij wordt gebruikt op een droge, beschadigde of gerimpelde huid.
Voor ontwikkelaars van organische huidverzorging is het dan ook de grootste uitdaging om de juiste conserveringsmiddelen te vinden, waarmee ze de controle over de microbiële activiteit kunnen behouden, evenals het vertragen en het elimineren van de groei van pathogenen en microben. Cosmetica wordt namelijk vaak bewaard in een warme en vochtige omgeving, zoals een badkamer. Dit is helaas de perfecte plek om microbiële activiteiten te activeren. Ook onze huid bevat micro-organismen en door de aanraking met het niet steriele leidingwater, is het eenvoudig voor de producten om besmet te raken en wordt het bederfproces ingezet.
Conserveringsmiddelen op olie basis gaan oxideren
Tenzij een product volledig op oliebasis is, heeft een natuurlijk of ander product, dus wel degelijk iets nodig om de optimale houdbaarheid te stimuleren. Zelfs producten op oliebasis worden uiteindelijk slechter en gaan oxideren, wat een vieze geur veroorzaakt. Het beste zou zijn om oliën met noten en zaden die worden toegepast op de huid of oraal worden ingenomen in de koelkast te bewaren om de houdbaarheid te verlengen.
In de huidverzorgingsproducten komt men veel gemeenschappelijke conserveringsmiddelen tegen, zoals ascorbinezuur, ricinusolie, fenolen, vitamine e, zout, azijn, alcohol, sorbinezuur of carboxylic acid, rozemarijn olie-extract, oregano extract, benzoëzuur, tocoferol, germaben ii, diatomeeënaarde, grapefruit zaad extract en suiker.
Tenzij je scheikunde hebt gestudeerd, heb je waarschijnlijk ook echt geen idee van of deze natuurlijk klinkende conserveringsmiddelen ook echt natuurlijk zijn. Hieronder zullen we bepaalde ingrediënten eens nader bekijken.
Zonder conserveringsmiddelen maar 3 maanden houdbaar
Vergeet in ieder geval niet de belangrijke vuistregel die voor alle producten die biologisch of natuurlijk zijn samengesteld geldt, dat ze gebruikt moeten worden binnen drie maanden na opening en dat er een spatel moet worden gebruikt bij het opbrengen, ter voorkoming van kruisbesmetting.
Toen Mukti Ogranics in de jaren negentig voor het eerst begon met het samenstellen van gecertificeerde organische huidverzorgingsproducten met minimale of natuurlijke conserveringsmiddelen, kwamen zij er achter dat een heleboel mogelijkheden niet beschikbaar waren. Door de jaren heen hebben zij verschillende natuurlijke stoffen van planten uitgeprobeerd en gewisseld, waarbij sommige niet geschikt bleken en anderen juist weer wel heel succesvol waren.
Mukti organics is zonder conserveringsmiddelen en zijn 18 maanden houdbaar
Gelukkig vonden ze natuurlijke conserveringsmiddelen die wel goed werkten, zeker ook omdat de vraag naar natuurlijke en biologische producten enorm is toegenomen. Moeder natuur heeft ons voorzien van een breed scala aan natuurlijke conserveringsmiddelen met antischimmel en antibacteriële eigenschappen ter bestrijding van micro-organismen, schimmels, bacteriën en verontreiniging. Ik ben dan ook ontzettend blij dat Mukti Organics inmiddels gestabiliseerde formuleringen op de Britse Farmacopee standaard gerealiseerd hebben, met een volledige PET geteste werkzaamheid en een houdbaarheid van maximaal 18 maanden.
Hoe houden we onze producten goed?
We kiezen voor een tweeledige benadering: we werken met biofotonisch glas en natuurlijke conserveringsmiddelen. Hierbij houden we onze natuurlijke conserveringsmiddelen op het absolute minimum en zorgen we voor een transparante en eenvoudig te begrijpen ingrediënten labeling.
Biofotonisch glas
Voor ons is de verpakking meer dan alleen iets waarin het product in opgeslagen en vervoerd kan worden. De verpakking speelt een belangrijke rol in het handhaven van de kwaliteit van het product, zoals de sterkte, de werkzaamheid, de versheid en de houdbaarheid. De wetenschap van de biofotonica biedt maximale bescherming en dit is belangrijk om aantasting door schadelijke lichtstralen te voorkomen en voor het verbeteren van de resonantie van de biologisch actieve ingrediënten. Doordat er alleen ultraviolet licht kan doordringen door dit glas, kunnen de producten stabiel blijven tot ongeveer zeven maanden.
Natuurlijke conservering 1: natuurlijke phenethyl alcohol
De werkzame stof van dit ingrediënt is aromatisch. Deze pure en natuurlijke phenethyl alcohol komt voor in vele bloemen in de natuur. Het heeft een delicate roze hyacintachtige geur en wordt daarom ook vaak in de parfumindustrie gebruikt als onderdeel van een natuurlijke geur. De stof heeft een goede antimicrobiële activiteit wat bijdraagt aan een langere houdbaarheid van het product waardoor er geen noodzaak is voor andere traditionele conserveringsmiddelen.
In welke producten gebruikt Mukti Organics deze stof?
Balancing crème, hydraterende crème, getinte crème met zonnefilter, getinte crème met medium zonnefilter, hydraterende cleaning lotion, Rose Blossom hydraterende mist toner, Neroli Blossom balancerende mist toner, Rosehip ooggel, diep reinigende antioxidanten masker, Botanique deodorant en de Botanique lotion. Bekijk hier de producten in onze webshop.
Natuurlijke conservering 2: glycerol caprylate
Geproduceerd met behulp van alleen plantaardig materiaal. De glyceryl monoesters zijn veelzijdige antimicrobiële toevoegingsmiddelen. De stof heeft een voedende functie en herstellende eigenschappen die helpen om het vochtgehalte en het milieu van de huid te handhaven. Het kan ook helpen bij de verontreiniging van de huid als gevolg van Propionibacterium acnes.
In welke producten gebruikt Mukti Organics deze stof?
Balancing schuimreiniger, anti-age oog serum, anti-age dag serum, anti-age nacht serum, Clarity acne balsem behandeling, Aloë Vera gezicht crème en de twee-in-een Resurfacing Exfoliant.
Natuurlijke conservering 3: Natrium Levulinate & natrium Anisate
De werkzame stof van dit product is een mengsel van stoffen die in vele planten gevonden zijn, het zijn antimicrobiële conserveringsmiddelen afgeleid van respectievelijk maïs en venkel. De zachte ingrediënten verbeteren het zure milieu van de huid en helpen ook bij de hydratatie. Een interessant feitje is dat de bijen deze natuurlijke zuren ook gebruiken bij hun moeilijke taak om het stuifmeel en de nectar te beschermen tegen microbiologisch bederf.
In welke producten gebruikt Mukti Organics deze stof?
Botanique shampoo, Bontanique conditioner en Botanique Wash.
Hoe zit het met de parabenen?
Gezien het feit dat er natuurlijke, niet-toxische en zeer effectieve conserveringsmiddelen bestaan, is het bijna onvergeeflijk dat er nog zoveel fabrikanten van verzorgingsmiddelen nog doorgaan met het gebruik van de goedkope parabenen conserveringsmiddelen (methyl, propyl butyl, isobutyl en ethyl) en potentieel schadelijke synthetische chemische producten, die afgeleid zijn van aardoliën of een ruwe olie basis hebben. Het is al een lange tijd bekend dat parabenen het effect van oestrogeen kunnen nabootsen, waardoor ze het endocriene systeem of hormoonstelsel kunnen verstoren, daarnaast zijn ze ook gevonden in de tumoren van borstkankerpatiënten. Er is waargenomen dat deze parabenen gemakkelijk geabsorbeerd worden door de huid, niet door oraal in te nemen.
Andere potentieel gevaarlijke chemische conserveringsmiddelen die je moet vermijden zijn:
BHT (Butylhydroxytolueen), C12-15-alkyl benzoaat, diazolidinyl ureum, Dinatrium-EDTA, DMDM hydantoïne, EDTA, formaldehyde, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, quaternium-15, tetrasodium EDTA, germaben ii en sommige parfums.
Lees jij alle etiketten van alle producten die je koopt, ook van de natuurlijke producten? Bekijk je welke conserveringsmiddelen erin zitten? Of heb je er echt geen idee van hoeveel schadelijke conserveringsmiddelen in de doorsnee cosmeticaproducten zitten?