Logo Elim Instituut

Wil jij de conditie van je huid verbeteren

Deel dit Bericht

Jouw huid kan door veel redenen niet in conditie zijn. Stress en ongezond eten kunnen je huid uit balans brengen met extra fijne lijntjes en onzuiverheden als gevolg. En natuurlijk spelen leeftijd en erfelijke factoren ook een rol. Hoewel de basis  van een gezonde huid in rust, regelmaat en gezonde voeding wordt gelegd kunnen we de natuur wel een handje helpen.

Om goed te begrijpen hoe we onze huid zo mooi en gezond mogelijk kunnen houden, is het wel handig te weten hoe je huid is opgebouwd en wat de functie van je huid zijn. Onze genen hebben hier wel een invloed, maar gelukkig kunnen we onze genen ook zelf activeren om bijvoorbeeld meer collageen te produceren.

Zo bestaat er bijvoorbeeld een gen die ervoor kan zorgen dat we juist veel minder collageen produceren dan normaal.  Dit zal op termijn leiden tot een slappere huid, maar ook een hoger risico op osteoporose (botontkalking). Een ander gen kan er weer voor zorgen dat we juist teveel collageen krijgen waardoor de huid wel 3x zo dik kan worden, maar helaas ook hard en ruw. Beiden zijn ongewenst.

Gelukkig weten we dat we met voeding en beweging het risico tot osteoporose kunnen verminderen, tegelijkertijd voor veel meer collageen kunnen zorgen in zowel bot als huid maar ook in onze bloedvaten en zelfs in de gewrichten. Maar laten we nu eens van buitenaf beginnen.

Je buitenste laag is de gehele dag bezig om je te beschermen

De buitenste laag van de huid noemen we de opperhuid. Je kunt deze laag dus zien als een barrière of afscheiding tussen de buitenwereld en onze binnenkant. Het lijkt me erg duidelijk waarom het van groot belang is dat die laag in zeer goede gezondheid is. Hij is namelijk de gehele dag bezig ons te beschermen tegen fysieke beschadiging en mogelijk gevaarlijke stoffen uit onze omgeving die niet ons lichaam mogen binnendringen.

Zeep zit vol met chemische stoffen

Denk aan iets simpels als een stukje zeep. Lees de samenstelling en zie hoeveel chemische stoffen zich in die zeep bevinden die we elke dag op onze huid smeren. Niemand zou zo’n stuk zeep eten, alhoewel sommige soorten er wel lekker uitzien. Maar die componenten mogen uiteraard nooit de bloedbaan indringen want dat zou op korte termijn voor de nodige problemen kunnen zorgen. En dan hebben we het nog maar over een stukje zeep.

Ontelbare agressieve stoffen die we gebruiken in het dagelijkse leven kunnen allergie veroorzaken

Er zijn natuurlijk ontelbare stoffen die veel agressiever zijn dan zeep, zoals haarverf,  een blonderende spoeling of  de schoonmaakmiddelen in ons huishouden. Lees de verpakking en je ziet een waslijst aan oppervlaktes waarop het niet gebruikt mag worden om aantasting te voorkomen. Toch komt onze huid constant met allerlei soorten stofjes in aanraking. Als het teveel wordt dan kan onze huid vervelend reageren met bijvoorbeeld een contactallergie.

Denk hierbij aan mensen die gevoelig zijn voor sieraden die nikkel bevatten. Zo’n 20% van alle vrouwen is overigens allergisch voor nikkel. Toch worden er heel veel RVS-pannen gebruikt in de keuken waar flink wat nikkel in zit en zo kunnen zorgen voor inwendige problemen. Die worden doorgaans niet herkend en gekoppeld aan dit allergische metaal. Nog erger zijn trouwens aluminium pannen. Hoe beter de conditie van onze huid, hoe kleiner de kans op bijvoorbeeld atopisch eczeem.

Je bepaalt zelf de conditie van je huidcellen

Om de epidermis continu op peil te houden, terwijl deze aan flink wat slijtage is blootgesteld, wordt hij continu vervangen door nieuwe cellen die van binnenuit groeien. Vanaf de onderste laag tot de bovenste duurt het zo’n 28 dagen om alle cellen te vernieuwen. Is onze voeding en energieniveau optimaal, dan verloopt dit proces zeer goed.

Eten we daarentegen teveel fast food, hebben we teveel stress en te weinig slaap dan gaat het aanzienlijk minder met tot gevolg een doffe, matte huid. We worden tevens veel gevoeliger voor huid allergische reacties. Het vernieuwen van deze cellen gaat ons gehele leven door. Iedere dag verliezen we miljoenen cellen die van ons afvallen.  70 tot 80% van uw stofzuigerzak is gevuld met dode huidcellen, voorop gesteld dat u geen huisdieren heeft.

Wat kun je zelf doen om je huid beschermlaag te verbeteren

Met behulp van cosmeceuticals crèmes kunnen we de huidcellen aan zowel de binnenkant als  buitenzijde goed onderhouden. Lees hier meer over ingrediënten in crèmes. Door en goede spf bescherming te gebruiken wordt je huid beschermd tegen UV-licht. Wat de crèmes vooral ook doen is stofjes toedienen die water kunnen binden. Van nature zitten er dergelijke stoffen in onze opperhuid, met name de hoornlaag. Daar zitten ceramiden, een bepaald type huidvet, die de huidcellen in de hoornlaag aan elkaar “lijmen” en daarnaast graag vocht aantrekken en vasthouden zoals een spons die water opzuigt.

Hebben we een gebrek aan ceramiden dan voelt de huid ruw, droog en trekkerig aan. Gebruik je een crème met ceramide dan leg je een bescherm laagje over je huid waardoor het vocht beter vastgehouden wordt. Ook zijn er crèmes die hyaluronzuur bevatten. Dit stofje heeft een sterk waterbindende werking om ook hier de huid minder droog te doen aanvoelen. Dit is alleen werkzaam als er  minimaal 15 % inzit.  Het moet dus bovenaan de ingrediëntenlijst staan van je crème.

Je huid wordt steeds droger als we ouder worden, hoe kun je dit voorkomen?

Er zijn heel veel mensen die na het douchen direct een lotion moeten smeren om een droog en trekkerig gevoel tegen te gaan. Hier is sprake van een gebrek aan natuurlijke, waterbindende stoffen in de huid zoals squaleen en ceramide. Ook kan er een gebrek zijn aan vetten zoals omega-3 vetten uit vette vis.

Van ceramide weten we in ieder geval dat de productie daarvan met de jaren doorgaans minder efficiënt wordt; de huid wordt steeds droger. Het kan wel met de helft afnemen wat zeer duidelijk merkbaar en zichtbaar is. Smeren kan een oplossing bieden maar moet dan altijd gedaan worden. Uiteraard werkt het alleen op die plaatsen die we kunnen bereiken. Nog beter is om het ook van binnenuit aan te vullen. Cosmeceuticals producten komen in je levende huidlaag maar huidverbeterende Nutricosmetics werken op alle huidlagen en zelfs heel je lichaam.

NutricosmeticsBepaalde types bevatten veel werkzame stoffen zoals squaleen en ceramiden maar ook zwavelverbindingen zoals MSM. Oraal ingenomen ceramiden zijn uitgebreid getest en zeer effectief gebleken. Slechts 40mg per dag kan al een verdubbeling of meer betekenen van de vochtbindende capaciteit van je opperhuid. Gevolg: je huid voelt beter aan, ziet er beter uit en de barrièrefunctie wordt veel beter. Er zijn zelfs wetenschappelijke studies die aantonen dat ceramide-inname atopisch eczeem kan verminderen. Ook squaleen en MSM wordt al zeer lang toegepast. MSM is zo veilig, je mag er wel 15 gram per dag van nemen. Het maakt de huid steviger, zachter en werkt eigenlijk overal in je lichaam. Vooral haren en nagels profiteren van deze pure nutricosmetics.

Ik gebruik al een visolie uit de winkel, dat is toch ook goed?

Nutricosmetics bevat natuurlijke ingrediënten die krachtiger en effectiever zijn en een betere bescherming bieden dan (natuurlijke) synthetische producten uit de winkel. Ze zeggen vaak dat producten uit de winkel natuurlijk zijn, maar ze zijn natuurlijk synthetisch nagemaakt. Dit kan niet worden opgenomen door het lichaam, u plast het dus gewoon weer uit, waardoor het geen werking heeft.

Wat is jouw ervaring met huidverbeterende nutricosmetics en wat heeft het met jouw huid gedaan? Heb jij weleens   synthetische producten gebruikt vanuit de winkel, die zeggen dat ze werken, maar dat niet doen? We zien graag jouw reactie hieronder.

Als je dit bericht waardevol vindt deel dit dan met je vrienden d.m.v. de sociaal media knoppen onder dit bericht.

Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl