Avocado’s zijn zeer gezond, maar dat wist je waarschijnlijk al?! En hoewel de rage wel iets is afgenomen, is de avocado nog steeds ongekend populair. Over de smaak valt nog weleens te twisten, maar over zijn positieve eigenschappen niet.
Hierbij een aantal tips en wetenswaardigheden over avocado’s. Doe er je voordeel mee.
- Draagt bij aan je spieropbouw. Avocado’s bevatten niet heel veel eiwitten, maar de eiwitten die erin zitten zijn van zeer hoge biologische kwaliteit. Je lichaam blijft gezonder als het alle essentiële aminozuren binnenkrijgt. Deze aminozuren helpen je lichaam met het bouwen van weefsels, hormonen en afweerstoffen. Hierdoor krijgen ziekteverwekkers geen kans.
- Je blijft er vitaal van. Een avocado is rijk aan meer dan 20 belangrijke vitamines en mineralen. Het is een bron van multivitamines, maar dan gewoon natuurlijk van aard. En natuurlijke vitamines worden beter opgenomen door je lichaam waardoor je gezondheid een aangename boost krijgt.
- Je krijgt er een mooiere huid van. In avocado’s zitten carotenen, essentiële oliën en vitamine E. Deze ingrediënten zijn een goede basis om je huid jong en soepel te houden. De omega 9 zorgt voor een beter hydratatie en de vitamine C draagt bij aan een betere vorming van collageen in je huid.
- Verbetert je zicht. De luteïne en zeaxanthine in avocado’s zijn carotenen. En carotenen zijn verwant aan de caroteen zoals in wortels. Luteïne en zeaxanthine zijn krachtige antioxidanten die vooral je ogen kunnen verbeteren. Deze stoffen zijn ook onderdeel van de gele vlek, vandaar dat leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie uit kan blijven door het eten van deze supergezonde vrucht.
- Zorgt voor sterke botten. Dat komt door de vitamine K die rijkelijk in deze vrucht aanwezig is. Vitamine K helpt vitamine D om magnesium en calcium naar de botten te transporteren. En vitamine K draagt bij aan een goede bloedstolling.
- Houdt hart en bloedvaten gezond. De eerdergenoemde kalium en onverzadigde vetzuren hebben samen een gezond effect op ons bloedvatenstelstel en de rikketik. En de aanwezige vitamine E gaat ook nog eens de oxidatie in de aderen tegen.
- Helpt je bloeddruk te verlagen. Avocado’s bevatten zogezegd veel kalium en dat is de tegenhanger van natrium. Natrium heeft de eigenschap de bloeddruk te verhogen. Dus door meer kalium te eten herstel je de balans en blijft je bloeddruk juist op peil.
- Kan helpen bij het afvallen. De gezonde vetten in deze vrucht geven een meer langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar een suikerrijke versnapering zult grijpen.
- Verlaagt je cholesterol. Avocado’s bezatten veel vezels. Deze versnellen de spijsvertering en verlagen daarmee je cholesterol. Dit komt doordat het cholesterol dat via de gal in de darmen komt niet wordt hergebruikt, maar uitgescheiden. Hoe langer het cholesterol zich in je darmen bevinden, hoe meer tijd het krijgt om weer opgenomen te worden. Op zichzelf is de avocado compleet vrij van cholesterol.
- Het houdt je homocysteïne laag. Dat je door een te hoog cholesterol vroegtijdig kunt overlijden is inmiddels achterhaald. Het schijnt dat juist homocysteïne hiervoor verantwoordelijk is. Een van de meest krachtige manieren om je homocysteïne laag te houden is door het eten van voldoende folaat. En laat die stof nu rijk vertegenwoordigd zijn in de avocado.
- Gaat diabetes tegen. De stabiliserende werking van avocado op de bloedsuikerspiegel helpt diabetespatiënten hun evenwicht te vinden. En als je geen diabetes hebt, dan kunnen avocado’s je helpen om het ook niet te krijgen.
- Goed voor zwangere vrouwen. Avocado’s zijn rijk aan folaat, de actieve vorm van foliumzuur. Dit foliumzuur kan een open ruggetje tegengaan bij de ontwikkeling van de foetus. Het zuur is nodig voor het vormen van nieuw DNA bij de celdeling, dus eigenlijk is het voor iedereen super gezond.
- Ontstekingsremmend. De combinatie van de voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking. De vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3-vetzuren in avocado’s beschermen tegen ontstekingen.
Enkele avocado-tips:
- Maak in een handomdraai verse guacamole door wat tomaat, knoflook, limoensap en chilipeper te mengen met de avocado.
- Voeg een avocado toe aan je smoothie. Zo wordt-ie niet alleen romiger, maar verzadigt je ook sneller en langer.
- Avocado op een rijstwafel of een speltbroodje uit de broodrooster is heerlijk.
- Tip: een avocado kleurt net als een appel snel bruin. Sprenkel er wat citroensap over om verkleuring tegen te gaan.
Heb je nog andere tips over dit onderwerp? Laat het weten d.m.v. een reactie onderaan dit bericht!