Logo Elim Instituut

Hoe suiker je huid sneller veroudert

Collageen voor een stralende huid

Deel dit Bericht

Suiker zit tegenwoordig in ontzettend veel producten. En laat nu juist deze stof een van de grootste veroorzakers van huidveroudering zijn. Dat zie je niet alleen uitwendig terug aan je huid, maar ook inwendig heeft het zijn weerslag op veel van je organen. En doordat het functioneren van deze organen weer zijn weerslag heeft op je huid, is er dus een dubbelop effect.

Maar suiker verbannen uit je voedingspatroon is niet makkelijk, want waar leg je de grens? Elimineer je alleen de geraffineerde suikers, zoals in snoep en koekjes? En drink je geen suikerhoudende frisdranken meer? Of ga je ‘cold turkey’ en verban je écht alle zoetigheid?!

Glycatie

Dit is het proces waarbij suikers in het bloed zich hechten aan eiwitten en daarbij schadelijke moleculen vormen, genaamd AGE’s: Advanced Glycation End products. Logisch dus dat hoe meer suikers je binnenkrijgt, hoe meer AGE’s zich vormen. En als deze AGE’s zich ophopen, beschadigen ze weer andere eiwitten zoals collageen en elastine. Dit zijn eiwitvezels die de huid stevigheid en elasticiteit geven.

Omdat collageen het meest voorkomende eiwit is binnen het menselijk lichaam, kun je natuurlijk wel nagaan wat voor een vernietigend effect suiker heeft op deze lichaamsweefsels. Wanneer glycatie deze eiwitten eenmaal heeft aangetast, verliezen de weefsels hun structuur en veerkracht en worden breekbaar en droog. Hierdoor wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels. Dit proces treedt meestal rond het 30e tot 35e levensjaar in.

Maar wist je dat jouw voedingspatroon bepaalt welk type collageen er wordt aangemaakt? Er zijn namelijk drie typen collageen te onderscheiden, te weten: 1, 2 en 3, waarbij type drie het meest stabiel en duurzaam is.

Je collageen wordt op den duur aanzienlijk kwetsbaarder doordat het glycatie proces type 3 verandert in type 1. Je huid gaat er slapper, doffer en minder veerkrachtig uitzien.

Mensen met bijvoorbeeld diabetes weten dit als geen ander. Nadat ze vaak jarenlang met een te hoge bloedsuikerspiegel hebben rondgelopen, krijgen ze op een voor hun nog ‘onverklaarbare’ wijze last van een huid die er oud uitziet.

Maar er is goed nieuws! Je kunt dit proces tot op zekere hoogte terugdraaien: door je collageen opnieuw op te bouwen. Dit kan door het gebruik van producten met retinoïden (verwant aan vitamine A). Wel dien je tijdens deze herstelperiode de hoeveelheid AGE’s zoveel mogelijk te beperken.

Heeft u vragen over dit artikel neem dan contact met ons op.

Hiervoor geef ik je drie tips om suiker zoveel mogelijk te beperken:

1. Vermijd zoete voeding

Suiker volledig uit je voeding elimineren is lastig. Zeker omdat het in zoveel voedingsstoffen voorkomt. Zelfs groente, fruit en volle granen bevatten glucose, het soort suiker dat glycatie veroorzaakt. Vermijd dus vooral de toegevoegde suikers. En eet je ze wel, doe dit dan in combinatie met eiwitten en/of vet. De drang naar suiker zal hierdoor verminderen waardoor je bloedsuikerspiegel minder grote schommelingen maakt.

Daarnaast moet je ook proberen om bewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak enorme hoeveelheden verborgen suikers. Zelfs producten waarvan je het niet verwacht, zoals vruchtensap, zijn rijk aan grote concentraties suiker.

Suiker wordt vaak vermeld als een ander ingrediënt, zoals dextrose, glucosestroop, maltose, vruchtensapconcentraat, ahornsiroop of melasse. Vermijd dus glucose-fructosestroop ofwel HFCS. Deze zoetstof wordt gemaakt van maïszetmeel (een andere vorm van suiker), en men denkt dat het zelfs meer AGE’s produceert dan andere types suiker.

HFCS verlengt de houdbaarheid van voedingsmiddelen, het is zoeter en ook nog eens goedkoper dan andere soorten suiker. Hierdoor is het een populair ingrediënt in frisdrank en tal van andere verpakte voedingsmiddelen. Mijn tip: lees het etiket van het product dat je koopt, zodat je weet wat je eet.

2. Voeding aanvullen met beautysupplementen

Om ervoor te zorgen dat je lichaam weer nieuw collageen gaat aanmaken, is het noodzakelijk dat je jouw huid deze bouwstoffen verschaft. Naast het glycatie proces zorgt ook je leeftijd ervoor dat je huid steeds minder collageen gaat aanmaken. Als je dan producten gebruikt en behandelingen ondergaat bij een huidspecialist om weer een mooie, jeugdige en stralende huid te krijgen, maar je geeft je huid geen bouwstoffen, dan kan het ook geen nieuw collageen aanmaken. Gevolg is dat het resultaat van je dure behandelingen voor 50% minder zichtbaar is.

Bij Elim Instituut werken we met LavieSage beautysupplementen. Skollagen poeder van LavieSage bevat maar liefst 5.000 MG viscollageenpeptide. Een belangrijk ingrediënt voor je huid, omdat het alleen nieuw collageen kan aanmaken van viscollageenpeptide aangezien dit identiek is aan ons eigen collageen.

En verder werken we met een huidecho waarmee je ook daadwerkelijk kunt zien dat je huid nieuw collageen gaat aanmaken. Maar ook zonder de scan zal je merken dat je huid reageert op echte viscollageenpeptide.

3. Bescherming met antioxidanten

Wist je dat antioxidanten je lichaam zowel van binnen als van buiten beschermen tegen vrije radicalen? Je krijgt ze binnen via je voeding en dan met name door groenten, vruchten en noten.

De hoeveelheid antioxidanten in voeding noem je de ORAC-waarde. Dus hoe meer antioxidanten, hoe hoger deze waarde zal zijn. Je vindt het met name terug in verse kruiden zoals basilicum, maar ook in noten en bessen. Vitamine C en E zijn hier goede voorbeelden van.

Gezonde voeding geeft je lichaam dus van binnenuit bescherming. Daarnaast kun je dit aanvullen met de Skin-protect van LavieSage, want bescherming van je huid van buitenaf met een goede voedende crème is minstens zo belangrijk.

Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl